Ulaskom Hrvatske u EU Hrvati u BiH postali su dio europske obitelji

hrvatska i eu zastava
Dana 1. srpnja 2013. Republika Hrvatska je ušla u Europsku uniju, a s njom i Hrvati koji žive u BiH. Iako su ostali s druge strane granice, Hrvati u Bosni i Hercegovini dobili su jednaka prava u Europskoj uniji kao i njihovi sunarodnjaci u Hrvatskoj.

Tržište rada

Otvoreno tržište rada i putovanja bez granica samo su neke od tih povlastica koje su jednake za sve one koji imaju putovnicu Republike Hrvatske, neovisno s koje strane granice žive. Po prvi put Hrvati u BiH dobili su svoju zastupnicu u Europskom parlamentu te se o problemima s kojima se ovaj narod susreće raspravlja i donose rezolucije u Bruxellesu. S prvih pet godina života u europskoj obitelji Hrvati s obiju strana granice su zadovoljni, a samoj Hrvatskoj to je donijelo priličnu ekonomsku korist, vidljivu kroz ekonomske i fiskalne pokazatelje. Ipak, dodatne napore treba poduzeti u korištenju EU fondova, s obzirom na to da je do kraja svibnja od 10,7 mlrd. eura koje su joj na raspolaganju ugovorila 45 posto, a trebala bi ubrzati i strukturnu prilagodbu, navode iz domaćih poslovnih udruga. Ulaskom u EU Hrvatska je ostvarila jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva te postala i formalno-pravno dio zajedničkog jedinstvenog europskog tržišta i sljedbenik pravne stečevine EU-a, ističu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Najveći utjecaj članstva, kako navode, u posljednjih pet godina svakako se ogleda u gospodarstvu koje je od otvaranja granica, uklanjanja administrativnih i necarinskih prepreka slobodnoj trgovini ostvarilo velike uštede poslovanja, ali se suočilo i s jačom konkurencijom iz ostalih zemalja EU-a. RH je od ulaska u EU povećala izvoz za 56 posto, s tim da je izvoz u zemlje EU-a veći za 70 posto. Iako su i prije ulaska u EU njezine članice bile hrvatski najvažniji izvozni partneri, njihov udio u ukupnom hrvatskom izvozu je s 59 posto povećan na 65 posto, a smanjen je udio izvoza u zemlje CEFTA-e i ostale zemlje svijeta, ističu iz Komore. Navode i kako se, osim slobode kretanja roba, usluga, kapitala i rada, korist od članstva vidi i kroz mogućnost korištenja fondova EU-a kako bi se ojačala konkurentnost gospodarstva te potaknuo ravnomjeran razvoj hrvatskih regija. Hrvatskoj je članstvom u EU na raspolaganje stavljeno 10,7 milijardi eura bespovratnih sredstava kroz europske strukturne i investicijske fondove, ističu iz HGK te navode kako je, prema posljednjim podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, zaključno s 31. svibnja ove godine, ugovoreno ukupno 4,8 milijardi eura projekata, što je 45 posto ukupne alokacije, dok je krajnjim korisnicima isplaćeno 8 posto ukupne alokacije. S obzirom na to da je najveći broj poziva objavljen prethodne godine, tijekom ove godine slijede dodatna ugovaranja, a samim time i povećanje isplate korisnicima, navode iz HGK napominjući kako će veliki projekti poput Pelješkog mosta zasigurno dodatno povećati iskorištenost EU sredstava za financijsku perspektivu 2014. - 2020.

Bespovratna sredstva

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić izjavio je za Hinu kako je HUP od samog početka pregovora pristupanja Europsku uniju, kao i sam ulazak u EU, smatrao jednim od ključnih preduvjeta i prilika razvoja hrvatskog gospodarstva. - Prilika sudjelovanja u jedinstvenom tržištu s više od 500 milijuna ljudi predstavlja izuzetnu priliku za hrvatsko gospodarstvo. Ako se tu dodaju sredstva EU-a koja nam u našim planovima trebaju dati dodatni poticaj i pristup jeftinim i bespovratnim sredstvima, onda su koristi jasne i nedvojbene - istaknuo je Majetić. - Ako samo danas pogledate poluge našeg gospodarskog rasta, najvećim dijelom se nalaze u izvozu u zemlje EU-a, gdje nam je pristup tim tržištima, upravo zbog EU-a, konkurentniji i jednostavniji - kazao je. Za razliku od svojih sunarodnjaka, Hrvati s ove strane granice ekonomsku korist od Europske unije osjetit će tek priključenjem BiH europskoj obitelji. Put prema tome je dug i trnovit, ali ne i nesavladiv, a upravo su Hrvati s obiju strana granice najveći zagovaratelji njegova prelaska i postanka Bosne i Hercegovine punopravnom članicom EU-a.