Ukupno 607 stranaca vraćeno s državne granice

potjera, policijska potjera, interpol, granična policija, granična policija bih, granična kontrola, Granična policije BiH, uhićenja, BIH, krivotvorenje, granična policija, uhićenje, turci, Granična policije BiH, granična policija, Doljani, uhićenje, mandarine, neretvanske mandarine, šverc, Neum, granica, BIH, Hrvatska, Zoran Galić, sunspenzija, granična policija bih, granična policija, granična policija, granična policija bih, Zoran Galić, testovi, Granična policije BiH, granična policija, granična policija bih, granična policija, uhićenja, uhićenje, granica, granica između Hrvatske i BiH, Granična policije BiH, BIH, granična policija bih, granična policija, granična policija bih, Granična policije BiH, plan, BIH, granična policija bih, granična policija, Natječaj, granična policija bih, granična policija, plaće, koeficijent za obračun plaće , granična policija bih, Zoran Galić, gužva, granična policija, drzavna granica , Granična policije BiH, granična policija bih

Kako su rekli u Graničnoj policiji BiH, najčešći razlozi za zabranu ulaska stranim državljanima bili su neposjedovanje važeće putne isprave (199), neposjedovanje vize za ulazak (182), nemogućnost dokazivanja ili pružanja informacija o svrsi namjeravanog boravka (103), neposjedovanje dovoljno sredstava za izdržavanje (70), zabrana ulaska u BiH (23), prenose Nezavisne novine.

"Zbog krivotvorenih putnih isprava vraćeno je 12 stranaca, zbog prijetnji sigurnosti osam, a zbog boravka dužeg od 90 dana četiri osobe", ističu iz Granične policije.

Za šest mjeseci ove godine s graničnih prelaza vraćene su i četiri osobe koje se ne vode u evidenciji kod nadležnog organa kao prestupnici ili međunarodni prestupnici, a vraćena je i jedna maloljetna osoba koja je pokušala ući u BiH, kao i jedna osoba za koju je bila potrebna viza susjedne države.

Dragomir Jovičić, stručnjak za sigurnost i bivši ministar unutarnjih poslova RS, ističe da je Granična policija upravo ta koja štiti granicu od ilegalnog prelaska lica i robe, te da ova sigurnosna agencija, koja po njegovom mišljenju nije adekvatno ni opremljena, a ni popunjena, treba biti efikasnija.

"Mislim da se mora pojačati kapacitet Granične policije i ostalih službi koje prate njen rad, jer nemoguće je imati dobru zaštitu granice ako imamo mali broj graničnih policajaca", kazao je Jovičić.

Ističe da BiH ima problem sa zaštitom granica s obzirom na njenu poroznost. "Postoji veliki broj mjesta gdje se granica može preći i vozilima i pješke", pojasnio je Jovičić i upozorio da granicu prelaze i ljudi koji mogu biti sigurnosna prijetnja, pa je iz tog razloga vrlo važno imati zaštićenu granicu na adekavatan način.

Dragoljub Davidović, član Odbora za sigurnost Narodne skupštine RS, ističe da sigurno nije dovoljno urađeno na zaštiti granice BiH. Prema njegovim riječima, trebalo bi se ugledati na države u okruženju koje rade visoke zaštite svojih granica.

"Sigurno je da među onima koji prelaze granicu ima i onih koje je muka natjerala da se usude da je prelaze bez odgovarajućih putnih isprava. Ali, ne znači da među njima nema onih kojih nije muka natjerala", kazao je Davidović i ističe da BiH mora na bolji način zaštititi granice.