Ukop Kemala Montena na sarajevskom groblju Bare

sahrana, ukop, Kemal Monteno
Svi su željeli doći do Kemina lijesa i ostaviti cvijeće. Njegovi prijatelji i kolege smjenjivali su se na počasnoj straži. Sprovod, koji je trebao početi u 14.30, je kasnio jer su se svi željeli oprostiti od glazbenika.

"Kemo je bio veliki čovjek koji je sve svoje ostavio Sarajevu, kao što je i pjesma o ovom gradu koja nam je postala kao himna", rekla je Semiha Borovac, bivša gradonačelnica Sarajeva, portalu klix.ba.

Na ispraćaju je govorio Rade Šerbedžija. Recitirao je stihove Montenove pjesme "Dušo moja".

"Ovo radim za raju od Vardara do Triglava. Bio si heroj koji se ne predaje. Tvoja muzika grije naša srca i duše", rekao je Šerbedžija.

Otišao je prerano

Obitelj, brojni kolege i prijatelje došli su oko podneva u sarajevsko Narodno pozorište kako bi odali počast velikom čovjeku i glazbeniku Kemalu Montenu. Na komemoraciju za pjevača koji je umro prošli tjedan u 67. godini su između ostalih došli i Zdravko Čolić, Dino Merlin, Rade Šerbedžija, Halid Bešlić i Hanka Paldum, piše Dnevni avaz.

Prva je govorila Ismeta Dervoz, Kemalova dugogodišnja suradnica. Njen govor nekoliko puta je prekidan jer Ismeta nije mogla suzdržati suze.

"Prerano i iznenada nas je napustio naš prijatelju Kemo. Znam da ovo neće biti dovoljno da pokažemo koliko si nam značio. Neizbrisivo i jedinstveno si ime ove zemlje i grada, te netko koga je bilo nemoguće ne zavoljeti. Bilo je jasno da si najsjajnija zvijezda", kazala je Dervoz.

Bio je ambasador Sarajeva

Nikša Bratoš rekao je da je Kemo bio svojevrsni ambasador Sarajeva.

"Uvijek je imao spreman vic i želio je biti dio raje. On je bio aranžer koji nije znao note ali je vrlo dobro znao kako pjesma treba izgledati i trebali ste ga samo pratiti. Kemo je uvijek bio Sarajlija i uvijek kada ga neko pomene, bit će osmijeh na mom licu jer sam ga poznavao", ispričao je Bratoš.

Tijekom komemoracije izmjenjivale su se fotografije iz Montenova života, a ansambl "Corone" svirao je njegove hitove. Halid Bešlić je rekao da će ga pamtiti po najljepšem glasu, najljepšim pjesmama, dobrom druženju i njegovom sarajevskom humoru uz poruku "Vozdra Moke, vidimo se nekad negdje".

Ostavio je dubok trag

Monteno je s Hankom Paldum snimio svoj posljednji duet, pjesmu "Sofra".

"On je kroz tu pjesmu ostavio pečat svega onog što je zapravo on. Ja samo mogu reći da je imao privilegiju da iskaže ljubav prema čovjeku, prema životu, prema svom narodu, prema narodima, prema Bosni, prema svom gradu. On je to znao i ostavio je dubok trag. Ostalo je je sve u našim srcima, samo što nažalost nećemo ga sretati i nećemo taj vedri duh što je nosio i širio viđati. I od nečeg što je tužno i žalosno on je pretočio u radost i sreću", rekla je Paldum kroz suze bosanskom portalu Patria.

"Mislio sam da će dobiti ovu bitku, ali nažalost nije. Teško mi je, bio mi je najdraži prijatelj i suradnik iz svijeta muzike, ali on nikada neće umrijeti jer će živjeti kroz svoje pjesme. To je jedna duša koja će uvijek biti uz mene, zahvaljujući njemu sam se počeo baviti pjevanjem", kazao je Zdravko Čolić, koji je rekao da bi izabrao Kemu da je mogao birati brata.