Ukida se dvojna liječnička praksa?

mrtvorođenče, osveta, doktorica, razina kolesterola, koncentracija kolesterola u krvi, kolesterol, kolesterol u krvi, prirodna medicina, statin, lijekovi, najplaćeniji posao, žene, liječnik, skandinavski poslodavci , Švedska, danska, medicinske sestre, lječnici, doktor, doktori, doktorica, liječnici, odlaze u inozemstvo, Traumatska krvarenja, hemofilija, liječnici, privatna praksa, ukidanje, Mostar, BIH, liječnici, HZZO, pripravnička mjesta, javni natječaj, odlazak liječnika, odlaze u inozemstvo, odlazak na rad u inozemstvo, ivona z., Njemačka, pismo, pretrage, medicinske sestre, medicinsko osoblje, odlazak na rad u inozemstvo, odlazak u zemlje EU-a, doktori

no ovih dana se ispostavlja kako su upravo veze Sebije Izetbegović ključne u rješavanju problema koji izjedaju bh. zdravstvo. Naime prije nekoliko dana u posjeti UKCS-u bilo je izaslanstvo federalnih parlamentaraca od kojih je direktorica Izetbegović zatražila hitne izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH koje bi podrazumijevale ukidanje dvojne ljekarske prakse. Svim liječnicima bi se ponudio izbor - oni koji izaberu privatnu praksu morat će napustiti državnu ustanovu, u ovom slučaju UKCS, a oni koji se opredijele za rad u državnim ustanovama morat će se odreći rada u privatnim zdravstvenim ustanovama.

SDA uz Sebiju
Potpredsjednik Doma naroda PFBiH Jasenko Tufekčić kazao je medijima kako se mora bolje regulirati privatna praksa.
-Državna bolnica praktično služi kao protok za privatne prakse. Moramo riješiti ta silna čekanja pacijenata i probati dovesti zdravstvenu zaštitu na jednu razinu koja bi u suštini odgovarala svakom pacijentu, a ne samo onima koji određene usluge mogu platiti, rekao je Tufekčić dodavši kako je važno da se što skorije pristupi izmjenama

Zakona o zdravstvenom osiguranju. On kaže kako se u početku možda neće riješiti svi problemi, ali kako su i u UKCS-u spremni da se uhvate u koštac sa ovim.
Zdravstvena reforma bi prema ovoj inicijativi trebala krenuti s federalne razine prema županijskim. Tufekčić pojašnjava kako je privatna praksa uzela maha, te kako ovim tempom uskoro nećemo imati uslugu koju očekuje obični pacijent. Prema nezvaničnim informacijama, blizu 250 liječnika sa UKCS-a radi istovremeno i u državnim klinikama i u privatnim ordinacijama. Ističe da, osim što pojedini zdravstveni radnici, koji su uposleni i na javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, mnogo bolje i kvalitetnije obavljaju posao u privatnoj ordinaciji, prisutno je i otuđenje materijala iz javnih ustanova sa kojim se kasnije obavlja privatna djelatnost.
Da SDA stoji iza ukidanja dvojne liječničke prakse potvrdio je i glavni tajnik SDA Amir Zukić.
-To nije osobni hir doktorice Izetbegović, nego oficijelni stav Stranke zapisan u našim programskim dokumentima. I federalni premijer Fadil Novalić je najavio razdvajanje rada ljekara u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama. Premijer Novalić je rekao da će zakon regulirati nespojivost istovremenog rada u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama, a to je navedeno i u reformskoj agendi koju su prihvatile sve parlamentarne stranke, kaže Zukić u izjavi za portal Slobodne Bosne.

Liječnici protiv

Protivnici dvojnog liječničkog angažmana smatraju da bi se razdvajanjem rada u privatnom i javnom sektoru ukinula korupcija u zdravstvu, jer je rasprostranjena praksa da liječnici pacijente iz državne bolnice šalju u privatne klinike.
Sa druge strane su liječnici za koje je ovaj potez neprihvatljiv, te poručuju kako to nije put za obračun sa korupcijom već put kojim bi se iz države istjerale desetine liječnika koji bi morali bolji posao potražiti u državama EU-a. Mišljenja su liječnici i kako je ovakav prijedlog neustavan.

Dnevni list