Ujedinjuje se zdravstvo u BiH

Mostar štrajk, Zavod za zdravstveno osiguranje, Osman Tufek, Dom zdravlja Mostar, Dom zdravlja, žene, muškarci, doktori, transplantacija, Hrvatska, riječka bolnica, KBC Rijeka, transplantacijski zahvati, dječja transplantacija., crna kronika, recepti, lijekovi, studentica, stažiranje, Trebinje, hercegovački vicevi, ginekolog, doktori, odlazak u zemlje EU-a, novih doktora medicine, hercegovački vicevi, doktor, oprez, ospice, bolest, djeca, donje rublje, kina, liječnica, RAK, recept, srednja škola, trošak, lječnički  pregled, liječnici, liječnica, liječnici splitske bolnice, suđenje mostarskim liječnicima, BOLNICA MOSTAR, bolnica, ebola, BIH, sanitarna inspekcija, hercegovački vicevi, hercegovac, doktor, jaja trakavice, majka, kćeri, šuga, mišija groznica, Meningitis epidemica, bolest, epidemija, Ljubuški, medicinska sestra, medicinska sestre, medicinska škola, škola, medicinske sestre, BIH, bijeg, liječnici, korupcija, dozvola, BIH, radnici, bolovanje, bolest, pacijenti, zdravstvo, pr

Naime, prije nekoliko dana i službeno je ukinut Kliničko-bolnički centar Banja Luka i preregistriran u Univerzitetsku bolnicu, što je daleko niži organizacijski i stručni stupanj i formalno-pravno je svrstan u kategoriju regionalnih bolnica poput onih u Trebinju, Prijedoru, Bijeljini, Doboju... Prema zakonskim propisima koji su na snazi u RS-u, bolnice u tom entitetu svrstane su u četiri razine, piše Dnevni list.

Dva razloga

Iz Vlade RS-a su priopćili da je preregistracija čisto tehničko pitanje, međutim, zdravstveni radnici ne misle tako i pozivaju se na precizne međunarodne standarde kojima su kategorizirane zdravstvene ustanove. Sindikat zdravstvenih radnika zatražio je da se odluka odmah stavi izvan snage "jer je urušen zdravstveni sustav i RS se time odriče svojih ustavnih nadležnosti". Podvučeno je da će Sindikat poduzeti sve da odluka bude oborena.

U banjolučkim političkim krugovima može se čuti da iza ukidanja Kliničko-bolničkog centra Banja Luka stoje dva razloga - jedan su osobni interesi političkih moćnika u entitetu, a drugi međunarodne obveze Bosne i Hercegovine. Ukidanjem KBC-a otvara se mogućnost privatiziranja dijelova Univerzitetske bolnice kroz formu takozvanog javno-privatnog partnerstva i već se uvelike priča da je sve urađeno kako bi moćnici poput Milorada Dodika, predsjednika RS-a, i Ranka Škrbića, bivšeg ministra zdravstva RS-a i aktualnog veleposlanika BiH u Srbiji, završili posao na podizanju velikog privatnog kardiokirurškog centra u Banjoj Luci.
Njih dvojica su kumovi, a Tužiteljstvo Srbije prošlog tjedna službeno je otvorilo istragu o nekim njihovim "zdravstvenim poslovima" na relaciji Banja Luka - Beograd.

S druge strane, ovaj banjolučki slučaj dovodi se u vezu s reformom zdravstvenog sektora čiji je konačni cilj ujedinjavanje zdravstva na razini BiH. Ta oblast je u nadležnosti entiteta i Brčko Distrikta, međutim, bez objedinjenog zdravstva i državne strategije zdravstvenog sustava, BiH ne može dobiti sredstva iz europskih IPA fondova. Time najizravnije gubi na stotine milijuna eura. Predstavnici RS-a nedavno su u Parlamentu BiH odbili prijedlog da Ministarstvo civilnih poslova BiH izradi državnu strategiju zdravstva s objašnjenjem da se radi o prijenosu nadležnosti "na što nikada nećemo pristati". Još od 2008. godine Svjetska zdravstvena organizacija inzistira na izradi državne strategije zdravstvenog sustava kako bi se napokon uredila ta oblast.

U BiH, kažu procjene, više od 13 fondova zdravstvenog osiguranja godišnje potroši oko dvije milijarde maraka i smatra se da su ogromni prostori za uštedu uz pružanje kvalitetnijih usluga. Kompletan zdravstveni sustav zasnovan je na principima solidarnosti i uplati doprinosa s tim što dobar dio usluga moraju platiti osiguranici.