Ujedinjeni narodi uputili prosvjednu notu BiH: Neprihvatljive izjave veleposlanika Ivice Dronjića

ministarstvo vanjskih poslova , un, Dronjić, SDA BIH, deklaracija, Dejtonski sporazum
Ured rezidentnog koordinatora UN-a u BiH pismenim putem želio je skrenuti pažnju ministra na izjavu koju je Dronjić dao 23. rujna u emisiji televizije N1, tražeći dodatno pojašnjenje, prenosi portal klix.ba.

Dronjić je u toj emisiji, govoreći o rezidentnoj predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Steliani Nederi, koja dolazi iz Moldavije, dao spornu izjavu.

"Naš rejting u UN-u je takav da je naš regionalni koordinator UNDP-a iz Moldavije, znači Moldavija nam je postala zapad", rekao je Dronjić u emisiji.
 
Iz UNDP-a poručuju da, kao organizacija koja pridaje najveću važnost vezama sa svakom od 193 zemlje članice, koja je osnovana na pretpostavkama punog poštivanja jednakosti i ljudskih prava, ovakve izjave smatra neprihvatljivim.

U dopisu poslanom Ministarstvu naveli su da je BiH izuzetno važan partner i saradnik u poslu koji Iz UNDP-a poručuju da, kao organizacija koja pridaje najveću važnost vezama sa svakom od 193 zemlje članice, koja je osnovana na pretpostavkama punog poštivanja jednakosti i ljudskih prava, ovakve izjave smatra neprihvatljivim.

U dopisu poslanom Ministarstvu naveli su da je BiH izuzetno važan partner i suradnik u poslu koji Ujedinjeni narodi obavljaju. Podsjetili su i na 250 milijuna dolara vrijedne investicije razvojnog programa UN-a kojima su unaprijeđeni životi građana BiH u prošle četiri godine.

"Iskreno se nadamo kako je izjava veleposlanika Dronjića izoliran slučaj i da ne predstavlja zvanični stav Ministarstva vanjskih poslova i Vijeća ministara BiH", navedeno je u dopisu.

Inače, Dronjić je bivši veleposlanik BiH pri stalnoj misiji naše zemlje u UN-u, a smijenjen je nakon odluke člana Predsjedništva Željka Komšića, čime je imao jednu od vjerovatno najkraćih diplomatskih karijera u UN-u, od rujna 2018. do veljače 2019. godine.  Podsjetili su i na 250 milijuna dolara vrijedne investicije razvojnog programa UN-a kojima su unaprijeđeni životi građana BiH u prošle četiri godine.