Uhićeni pripadnici HVO-a branit će se sa slobode

Tužiteljstvo BiH, Hidajet Trako, Sipa, uhićenje, akcija sipe, Gradiška, prijedor, carinska prijevara, uhićenja, Sipa, pranje novca, BIH, Sipa, crna kronika, kriminal, Sipa, framko, Sipa, istraživanje, Sipa, uhićenje, Sipa, Sipa, ratni zločini, ratni zločin, Sipa, uhićenja, Sipa, uhićenje, Sipa, HVO, Sipa, uhićenja, uhićenje, Lištica, Sipa, uhićenja, Sipa, Mostar, uhićenje, Sipa, akcija
...Čapljine, Ljubuškog, Širokog Brijega i Mostara te odbio prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora. piše mostarski Dnevni list.

Kako je potvrdila Nada Dalipagić, odvjetnica jednog od osumnjičenih, Tužiteljstvo je tražilo pritvor za trojicu; Miroslava Hrstića, Ivana Medića, Miljenka Nogolicu, ali je taj zahtjev odbijen te su određene mjere zabrane u odnosu na svu petoricu. Kada su u pitanju idući koraci, očekuje se podizanje optužnice i nastavak sudskog procesa.

Poziv na zaštitu branitelja

S druge strane i dalje pristižu reakcije na ovo, ali i uhićenja koja su uslijedila u Stocu. Tako je Povjerenstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskoga rata Općine Ljubuški pozvalo hrvatske predstavnike vlasti u BiH da iskoriste sva legalna sredstva kako bi se zaštitili hrvatski branitelji i istina o Domovinskom ratu.
Povodom nedavnih uhićenja hrvatskih branitelja iz naše općine od strane SIPA-e, a na zahtjev Tužiteljstva BiH, Povjerenstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata općine Ljubuški najoštrije osuđuje privođenje osumnjičenih hrvatskih branitelja, zbog sumnje da su počinili ratne zločine. Sam način uhićenja, nepotrebno prestrašivanje i maltretiranje njihovih obitelji, kao i objavljivanje njihovih identiteta, predstavlja ozbiljno kršenje njihovih ljudskih prava zaštićenih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, navodi se u priopćenju iz spomenutog povjerenstva. U njemu se podsjeća na načelo presumpcije nevinosti, koje kaže da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja.

Osumnjičeni

Podsjećamo u akciji SIPA-e ovog ponedjeljka slobode je lišeno pet osoba koje su pod istragom i osumnjičena su da su u svojstvu pripadnika HVO-a i HOS-a, u logoru Dretelj na području općine Čapljina 1992. godine, vršili uhićenje, premlaćivanje, mučenje i pljačkanje imovine stanovništva, dok se trojica osumnjičenih terete i za silovanje ženskih osoba srpske nacionalnosti, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Navedeni osumnjičeni, ističu iz Tužiteljstva BiH, terete se da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.