Uhićen Jasmin Viković osumnjičen za ratne zločine nad Hrvatima u Konjicu

uhićenje, ratni zločin, Konjic
...uhitili su osumnjičenog Jasmina Vikovića, zv. "Jasko", rođenog 1971. godine u Zavidovićima, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika Diverzantskog-izviđačkog voda iz Zenice, Armije RBiH, na području Konjica, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je osumnjičen da je, zajedno s drugim osobama, krajem kolovoza 1993. godine, u mjestu Orahovica, u općini Konjic, sudjelovao u nezakonitom zatočenju trojice civila, starijih osoba hrvatske nacionalnosti, koje su osumnjičeni Viković, kao i drugi pripadnici Armije R BiH višestruko mučili, zlostavljali i premlaćivali, te zatvorili u jedan objekt, gdje su ih nastavili tući i nanositi im teške ozljede posebno u predjelu glave.

Nakon zlostavljanja, jedan civil je preminuo od zadobivenih ozljeda a osumnjičeni je sutradan došao u objekt i pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio preostalu dvojicu zatočenika.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj će odlučiti o daljnim mjerama i aktivnostima prema osumnjičenom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH, prenosi Klix.

Tužiteljstvo BiH vodi istragu u ovom predmetu, tijekom koje su prikupljena saznanja da osumnjičeni više godina boravi u inozemstvu, te je Graničnoj policiji izdana zapovjed da se osumnjičeni uhiti odmah po stupanju na teroritorij BiH.

Tužiteljstvo ulaže intenzivne napore na otkrivanju i procesuiranju počinitelja ratnih zločina, gdje god da se nalaze i u tom procesu ostvaruje suradnju s agencijama za provođenje zakona u BiH i inozemstvu.