Ugrožena stabilnost opskrbe: BiH prijeti opasnost da ostane u mraku

elektroprijenos, sud bih, tužba, federalna vlada, platformaši, elektroprijenos, elektroprijenos, BIH, mrak, Matan Žarić, Elektroprijenos bih, popis
Visoki europski dužnosnik u Sarajevu potvrdio je za „Večernjak" da EU s velikom zabrinutošću gleda na mogućnost da predloženi amandmani budu usvojeni u sadašnjem obliku, odnosno bez korekcija.

- Razloga za zabrinutost imaju i svi građani BiH, jer bi se moglo dogoditi da cijela zemlja bukvalno ostane u mraku, kaže naš sugovornik.

Predloženim amandmanima se predviđa mogućnost raspodjele sredstava koja su se proteklih godina nakupila na računu Elektroprijenosa BiH. Iako još uvijek nema revidiranih financijskih izvješća, vjeruje se da je u pitanju iznos od oko 300 milijuna maraka, a entiteti bi zahvaljujući spomenutim zakonskim izmjenama, za sada raspodijelili 100 milijuna.

Osim što nema nikakvog jamstva da entiteti za punjenje proračunskih rupa neće raspodijeliti i preostala sredstva s računa Elektroprijenosa, EU brine i činjenica da usprkos ranijem dogovoru još uvijek nije usvojen plan investicija kompanije. Nije uspostavljena ni funkcionalnost uprave Elektroprijenosa, kao ni usvojena revidirana financijska izvješća. Sve to je bilo predviđeno sporazumom koji su još prije godinu dana u Bruxellesu prihvatili državni i entitetski predstavnici.

- EU nema ništa protiv toga da vlasnici raspolažu profitom kompanije, ali uvjet za to je bio da se usvoji investicijski plan. Tada bi se znalo koliko sredstava mora ostati na računu, a koliko se kao dobit može dijeliti entitetima, odnosno dioničarima, kaže naš sugovornik.

Kolaps sustava

Postoji opravdana bojazan da bi u slučaju veće havarije na sustavu moglo doći do kolapsa elektroenergetskog sustava. Zbog izostanka investicija i ulaganja u opremu i dijelove, upitna je sposobnost Elektroprijenosa BiH da otkloni neki eventualni veći kvar na mreži. Usto, elektroprijenosni sustav se mora širiti, a to nije moguće bez novih ulaganja. Ugrožene su i potencijalne investicije u izgradnju novih elektroenergetskih objekata, jer postojeća mreža ne zadovoljava potrebe investitora.

- Zbog toga je važno da Elektroprijenos BiH raspolaže s dovoljno sredstava, a ponuđenim zakonskim promjenama se samo produžava agonija kompanije i omogućava entitetima da rade što hoće, upozorava europski dužnosnik. EU je živo zainteresiran za ovaj problem, jer bi kolaps elektroenergetskog sustava BiH imao izravnog utjecaja na cijelu regiju, uključujući prostor Unije.

vecernji.ba