Ugrožena sigurnost BiH, parlamentarci traže zatvaranje granice i istragu o odgovornima za migrantsku krizu

komisija
... loše i užasno, a Granična policija sama ne može riješiti ovaj problem. Čak 33 kilometra državne granice kontrolira samo jedan policajac! Kazao je ovo na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Zoran Galić, direktor GPBiH.

U okviru rasprave o Informaciji o poduzetim mjerama Granične policije BiH u vezi s ilegalnim migracijama, danas su izneseni alarmantni i šokantni podaci, da je moguće da se migrantskom krizom „dirigira" i u našoj zemlji i van njenih granica. Ocijenjeno je da je Vijeće ministara potpuno nespremno dočekalo krizu, te da su iznosili netočne informacije o svojoj spremnosti da se nose s ovim problemom, piše Dnevni avaz.

Komisija je predložila da se formira parlamentarna istražna komisija koja će utvrditi koje institucije nisu radile svoj posao, te je došlo do ovakve situacije. Predloženo je i da se rebalansom budžeta osigura novac za zapošljavanje graničnih policajaca.

Iznesene su sumnje članova Komisije da se migranti iz Srbije, Crne Gore, ali i iz Grčke i Bugarske planski i dogovorom prebacuju u našu zemlju!

Sifet Podžić (DF), predsjedavajući Komisije, kazao je da postoji opravdan strah da BiH postane migrantska baza na Balkanu!

Podžić smatra da se ovaj problem može riješiti samo potpunom blokadom granice, na koju, prema njegovom mišljenju, što prije trebaju izaći pripadnici Oružanih snaga BiH. On nije formalno iznio ovaj prijedlog, kako je pojasnio, samo stoga jer Predstavnički dom uskoro okončava mandat, ali je izrazio nadu da će Predsjedništvo BiH poduzeti nešto u tom pravcu.

Član Komisije Borislav Bojić (DNS) ocijenio je da bh. institucije nisu osposobljene na suočavanje s ovim problemom.

- Mi granice ne kontroliramo, nismo na vrijeme reagirali na ovaj problem i plasirane su nam lažne informacije od onih da će migranti zaobići BiH do toga da situaciju imamo pod kontrolom. Ne mislim da je situacija pod kontrolom i ona se ne može riješiti držanjem pres-konferencija i raznim predstavama - kazao je Bojić.

Šemsudin Mehmedović (SDA), član Komisije, rekao je da je glavna adresa za rješavanje migrantske krize Vijeće ministara BiH, za koje je kazao da se veoma neozbiljno odnosi prema ovoj krizi, te da Vijeće ministara ne može očekivati da GP sama rješava problem.

Mehmedović se zapitao postoji li i namjera da se na Balkan „uveze novih 20 milijuna stanovnika", a što je, kako je rekao, nedavno o spremnosti za takvo nešto pitao i jedan međunarodni dužnosnik.

Galić je istakao da kao ispomoć trenutno GP pomažu i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te MUP-a RS, čija 74 pripadnika odnedavno osiguravaju dio istočne granice BiH.

Pojasnio je da pomoć GP nudi MUP Zeničko-dobojske županije, međutim, GP ima problem sa smještajem policajaca. Naime, GP je dobila obećanja Vijeća ministara da angažira policajce za dodatno osiguranje granice i u hotelima u blizini istočne granice BiH osigura im smještaj.

- Međutim, prošao mjesec, hoteli nam ispostavljaju račune, a mi novac još nismo dobili - kazao je Galić.

Galić je ukazao i na nekorektan odnos susjednih zemalja prema BiH, te je rekao da „kao da migrantima neko dojavljuje", jer su dobro informirani čim granični policajci zatvore jedan dio granice, migranti odlaze na drugi.

- Naši susjedi Srbija i Crna Gora pa i Hrvatska igraju se s nama kao s ping-pong lopticom. Hrvatska je potpuno zatvorila granicu prema Europskoj uniji, a nama migranti dolaze iz zemalja EU Bugarske i Grčke preko Srbije i Crne Gore - istaknuo je Galić, dodajući da je 600 kilometara istočne granice u katastrofalnom stanju.

Galić je istaknuo i da problem za BiH predstavlja i bezvizni režim između Srbije i Irana jer pet zrakoplova tjedno dolazi u Srbiju, a ti putnici za tri sata već budu na granici s BiH.

Poseban problem, istaknuo je Galić, je taj što 99 posto migranata nema nikavih dokumenata pri ulasku u našu zemlju i uništavaju svaki trag da su bili u susjednim zemljama kako ne bi bili vraćeni po osnovu readmisije. Istaknuo je da se stotine migranata prijavljuje pod istim imenom.

Također, istaknuo je da je među migrantima veliki broj osoba sklonih činjenju krivičnih djela i da mogu ugroziti sigurnost u BiH, te da se nadležne institucije u našoj zemlji moraju adekvatno pozabaviti tim problemom, pa čak ako treba mijenjati Zakon o azilu, koji bi omogućio da migranti budu u strogo kontroliranim centrima.

- Imamo problem i sa sudovima i vođenjem prekršajnih postupaka jer najveći broj migranata nema nikakve osobne dokumente. Imali smo slučaj prelaska planinara iz Splita u BiH, kojima je pet godina zabranjen ulazak u BiH, a s migrantima to ne možemo učiniti - naglasio je.

Podsjetio je Galić i da je za sedam mjeseci u BiH ušlo 9.700 migranata, a ako se nastavi ovakav odnos prema ovom problemu, da će ih u narednom periodu ući još toliko.

Galić je istaknuo i problem da od 83 granična prijelaza u BiH, samo 22 ispunjavaju međunarodne standarde, a ostali nemaju osnovnih uvjeta poput mokrog čvora, graničari borave na uvjetima od 40 stupnjeva bez nadstrešnice, a terenski uredi su također neuvjetni.

U pravilnicima koji su davno doneseni nisu granični prijelazi koji tada nisu postojali poput Bijače i Neuma 1 i Neum 2. Na prijelazu Bijača postoji osam traka, od kojih samo jedna radi jer su graničari upućeni na istočnu granicu, a u Neumu od pet traka, u funkciji je samo jedna. Ni za puštanje ostalih traka u promet nema dovoljan broj policajaca.