UDVDR HRHB: S ponosom i zahvalnošću se sjećamo Franje Tuđmana

"Organizatori otpora i dragovoljci Domovinskog rata HVO-a u Bosni i Hercegovini s ponosom i zahvalnošću sjećaju se Tuđmana, duboko svjesni veličine djela koja je ostavio iza sebe", navodi se u priopćenju.

Iz spomenutih udruga navode kako je pravo na opstojnost i jednakopravnost, suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini s druga dva naroda jedina politika koju je zagovarao Tuđman u Bosni i Hercegovini.

"Sve obmane i laži koje se plasiraju o politici državnika i povjesničara Franje Tuđmana su u funkciji slabljenja pozicije i političkog položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini i imaju namjeru uvesti ih u politički nestanak u Bosni i Hercegovini tj. svesti ih na političku i vjersku manjinu u dvoentitetskoj BiH, a svu krivicu prebaciti na Tuđmana i njegove političke i vojne suradnike, hrvatske domoljube u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju.

Također, navode kako istinu o Tuđmanu najbolje zna hrvatski narod koji je bio izložen brutalnoj agresiji, a da je sve drugo zlonamjerna neistina iza kojih se kriju različiti interesi "stranih sila i domaćih grupa i grupica koje su pod utjecajem tih sila".

"Istina je da su Hrvati Bosne i Hercegovine zahvaljujući providnosti dr. Tuđmana obranili svoju opstojnost na prostorima koje je branila Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće obrane. Na prostorima pod kontrolom Armije BiH i vojske Republike Srpske Hrvati su etnički očišćeni, masovno ubijani i odvođeni u koncentracijske logore i tamo mučeni za što danas postoje dokazi i presude, imovina im je opljačkana i spaljena što je bio plan i cilj političkih vođa koje su utemeljile Armiju BiH i vojsku Republike Srpske", navodi se u priopćenju.