Udruženje učitelja ŽS: Nećemo dozvoliti da djeca uče na način kolegice Pelidija

Dijana Pelidija, sporne objave, Udruženje učitelja

Učiteljica Dijana Pelidija, koja drži nastavu u sklopu produženog boravka u Osnovnoj školi “Čengić-Vila 1” tijekom vikenda naišla je na žestoke reakcije na društvenim mrežama i u medijima, prenosi radiosarajevo.ba.

Povod poslužile su sporne objave na društvenoj mreži Facebooku.

Tragom medijskih natpisa i reakcija građana oglasili su se i iz Udruženja učitelja Županije Sarajevo.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Cijenjene kolegice i kolege!

Tragom informacije koja je dostupna u svim medijima, a koja se odnosi na postojanje indicija o neprofesionalnom ponašanju koleginice Pelidija Dijane, ovim putem obavještavamo članove Udruženje učitelja Županije Sarajevo kako smo odmah pristupili provjeri statusa članstva u Udruženju učitelja Županije Sarajevo kolegice Pelidija, kako bismo poduzeli odgovarajuće aktivnosti u vezi sa navedenim.

Iako kolegica Pelidija nije učitelj, iako nije član Udruženja učitelja Županije Sarajevo, to nimalo ne opravdava neprofesionalan stav, iznošenje neistina i javne istupe koji su najblaže rečeno diskriminatorni kao i ponašanje koje u potpunosti narušava ugled i dostojanstvo struke koju obnašamo i koji nemjerljivo štete odgoju naših učenika.

Ovim putem obavještavamo svoje članove i javnost kako nikada nećemo dozvoliti da naša djeca uče na način koji je kolegica Pelidija interpretirala pišući po FB profilima, obučena u veoma ‘specifičnu’ odjeću koja poziva na sve ono što nisu tradicionalne vrijednosti svih učenika u Bosni i Hercegovini, što poziva na laž, mržnju i gašenje identiteta jedine nam Bosne i Hercegovine, kao najveće vrijednosti za koju ugrađujemo ljubav svakim danom svim našim učenicima. Jer, to već znaju svi naši šestogodišnjaci u školama, Bosna je jedna, Bosna i Hercegovina je zajedništvo, ljubav i naša najveća nada, u Bosni i Hercegovini je život bez šajkača, a volimo se na svim jezicima svijeta, najčešće, pošto smo Bosanci i Hercegovci, na čistom bosanskom jeziku.

Udruženje učitelja Županije Sarajevo će uputiti zahtjev Vladi Županije Sarajevo da izvrši uvid u navedenu situaciju u skladu sa svojim nadležnotima te da premijer Županije Sarajevo postupi shodno članu 6. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i da se ispoštuje član 38. stav (4), Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, koji su odgovorni već bili u obavezi ispoštovati.

Mišljenja smo da se instituciji za koje postoje želje i indicije  ‘ukidanja’, dozvolio profesionalni angažman u skladu sa nadležnostima koje ima, a koji podrazumijeva stručni nadzor i savjetodavni rad, do ovakvih situacija ne bi došlo i nikada ne bi naši učenici nosili teret neprofesionalizma i bahatosti pojedinaca, kao što nam se desilo u navedenom slučaju.

Udruženje učitelja kao Udruženje koje ima veliki broj članova, profesionalaca čiji je najveći interes dobrobit naše djece, istrajat će u očuvanju struke, morala i svih vrijednosti učiteljskog poziva”, navodi se u priopćenju koje potpisuje Nihada Čolić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja učitelja Županije Sarajevo.

https://www.facebook.com/uciteljisa.ba/posts/2382250182014881