FOTO  Udruženi zločinački poduhvat, zapovjedna odgovornost u procesuiranju ratnih zločina u BiH i selektivna primjena zakona

HNS, okrugli stol

...u Bosni i Hercegovini i selektivna primjena zakona'' održan je danas u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS), Glavnog vijeća HNS-a, Zaklade i Ureda za pružanje pravne pomoći braniteljske populacije, Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata u BiH, te Odjelom za branitelje Domovinskog rata HVO HNS-a.
Uvodničari Okruglog stola bili su: Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, Nika Pinter - voditeljica Ureda za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije, prof. dr. Ivo Lučić, Hrvatski institut za povijest i Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž u svome izlaganju između ostalog kazao je kako u BiH postoji neslaganje o karakteru posljednjeg rata i svim njegovim posljedicama. Također je ukazao na zlouporabu od pravosudnih institucija BiH u selektivnom pristupu ratnih zločina u zemlji. „Primjetno je kako se ne procesuiraju ratni zločini koji su počinjeni nad hrvatskim civilima u BiH te da se Domovinski rat zloupotrebljava za donošenje nekih budućih rješenja za BiH kazao je Raguž.

Voditeljica Ureda za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Nika Pinter kazala je kako se u sudskim procesima koji se vode u BiH vidljiva selektivna primjena zakona, te da se ne može govoriti o objektivnom suđenju. Pinter se kratko osvrnula i na rad Ureda za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije HNS-a, te kazala kako pružaju pravnu pomoć svim braniteljima koji im se obrate.
Profesor dr. Ivo Lučić sa Hrvatskog instituta za povijest, osvrnuo se na važnost i doprinos Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH za pisanje povijesničara i utvrđivanje činjenica kako se povijest ne bi iskrivljivala.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora BiH Božo Ljubić ocijenio je u svome izlaganju, kako je svrha okruglog stola rasvijetliti istinu o Domovinskom ratu u BiH.

Svrha je s povijesnog, političkog, te pravnog stajališta dati odgovore na pitanja zašto je nekome ovdje u BiH cilj kriminalizacija Hrvatskog vijeća obrane, zatim Domovinskog rata i hrvatskog političkog projekta u BiH, po ocijeni Ljubića, to nikome ne koristi, već ide na štetu međusobnog pomirenja i dogovaranja. Jedino što se nameće jeste kako je cilj eventualno utjecaj na modeliranje budućnosti BiH, istaknuo je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora BiH Božo Ljubić.