Udruge HVO-a Središnja Bosna stale u obranu Glorije Lujanović

HVO, Gloria Lujanović, HVO, obljetnica osnutka HVO, udruga vojnih umirovljenika HVO-a, mirovine HVO
Pismo podrške našoj kolegici prenosimo u cijelosti.

Nakon autorskih tekstova novinarke Glorije Lujanović na internet portalu Dnevnik.ba o ratnim zločinima uslijedili su napadi i prijetnje.

Inače, te zločine su počinile snage ABiH (MOS i mudžahedini u sastavu 7. muslimanske brigade čiji je zapovjednik bio Šerif Patković, poznat i po malverzacijama o trošenju novca namijenjenog za pomoć braniteljima preko Fonda za stambeno zbrinjavanje u privatne svrhe), koji su bili pod direktnim zapovjedništvom Alije Izetbegovića (na prostorima Središnje Bosne, od Jajca, Travnika, Novog Travnika, Vitez, Busovače do Kiseljaka, preko Kreševa, Fojnice i Zenice Bikoši, Maljine, Bugojna, Križančevog sela te osnivanja logora u općinama Travnik, Bugojno Zenica Fojnica).

Novinarki Gloriji Lujanović nakon objavljivanja niza tekstova preko društvenih mreža Facebooka, Twittera itd, kao i od pojedinih bošnjačkih političkih predstavnika, uslijedile su prijetnje porukama uvredljivog sadržaja i poziv na javni linč novinarke Lujanović.

Glorija Lujanović je jedna od rijetkih novinarki koja piše o spomenutim zločinima koje su počinili pripadnici MOS-a i mudžahedina, stoga joj hrvatske udruge proistekle iz domovinskog rata HVO HB ŽSB daju punu potporu u nastavku iznošenja istine o stradavanju i teškim zločinima počinjenih nad hrvatskim narodom u BIH, a posebice na Hrvatima Središnje Bosne za koje sud u Hagu i sud u BiH nije donio niti jednu presudu odgovarajuću težini počinjenog ratnog zločina.

Tužiteljstvo BiH trebalo bi ozbiljno shvatiti tekstove potkrepljenje činjenicama i dokazima koje objavljuje novinarka Gloria Lujanović.

Kako su ove prijetnje učestale, a pogotovo pozivi na javni linč, pozivamo policiju i sigurnosne organe BiH da ove prijetnje napokon shvate ozbiljno i poduzmu adekvatne mjere kako bi se gore navedenoj novinarki osigurao nesmetan rad u novinarstvu i iznošenju istine, a počinitelje kaznenih djela primjereno sankcioniralo.

Ovim putem upozoravamo i tražimo od političkih struktura, a posebno onih s hrvatskim predznakom, koji za sebe vole reći kako oni rade u interesu i zaštiti Hrvata u BiH, da ne budu nijemi kod ovakvih prijetnji i zastrašivanju samo zato što se govori istina o stradanju Hrvata u BiH.

Krajnje je vrijeme da nakon 25 mučnih i dugih godina pravda i istina o zločinima nad Hrvatima BiH izađe na vidjelo, a obitelji žrtava Domovinskog rata dobiju svoj mir.

Postavljamo pitanje novinarskom društvu BiH zašto je izostala kolegijalnost u zaštiti novinarke Glorije Lujanović, je li razlog u tomu što novinarka spada u "krivu" etničku skupinu ili taj što se bavi "krivim" temama.

Pismo potpisuju:

Udruga specijalne policije HVO HB, Munje ŽSB
Udruga poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata ŽSB
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ŽSB
HVIDRA ŽSB
Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a ŽSB