Udruga Zavjet: Osvrt na prethodne lokalne izbore u BiH

A u državi revizije branitelja, najave prosvjeda, politička prepucavanja unutar stranaka i stranačka koaliranja u kojima se ne zna tko je sa kime i tko je protiv koga! Naravno, gospodarstvo nikoga ne zanima, osim stranačkih kadroviranja vladajućih. Svakako šlager ovojesenskih društvenih zbivanja su lokalni izbori u državi!
Od dejtonskog mira narod je probao sve, najprije su dominirale nacionalne stranke! Obećavalo se sve i svašta, od gospodarskih, nacionalnih do entitetskih suverenosti.

Tko je kriv, dejtonski Ustav, pozicija države protektorata ili nemoć nacionalnih stranaka? Ne znamo, ali malo ili ništa od obećavanog se napravilo, a posljedica, na političku scenu su izašli razni ostaci SKJ u formi preodjevenih demokrata, socijalista i liberala. Narod k'o narod, i njima je dao priliku i povjerenje, i to ne jedan put, nego u dva izborna ciklusa.

Pa ipak, protekli izbori su pokazali u kojoj društvenoj i političkoj stvarnosti živimo i kakvo političko rješenje svekoliki puk Bosne i Hercegovine priželjkuje. Pobijedile su nacionalne stranke i vrijeme je da to sebi priznamo kao jasnu potrebu naroda za nacionalnim identitetom! Predugo su trajale dvije Jugoslavije i njihove neravnopravnosti protkane kroz "bratstvo i jedinstvo", i tu treba tražiti odgovor za potrebom isticanja ili zaštite nacionalnog bića, koje nikako ne smijemo zvati nacionalizmima.

Suživot!
Idealan model kako urediti državu tri naroda je Švicarska. Da, treba i to reći, svi smo za švicarski model, i narodi i političari. Sada bi se trebali upitati, u čemu je onda problem?
Narodi su u više navrata iskreno nacionalno glasovali i dali političarima mandate da im naprave željenu državu. Bez sumnje znanja i pameti ima , ali državom zavladaše korupcije, koalicije i kriminal, i sada smo tu gdje jesmo.
Braniteljska smo Udruga ljudi koji su se borili za svoju državu i imamo pravo pitati tko je odgovoran za ovakvu situaciju u društvu, da li itko treba za ovakvo stanje odgovarati?

Narod, narodi nisu krivi!

Točno je da državna kriza, lutanja za rješenjima, nezadovoljstvo širih narodnih masa, kao izbornog pobjednika izbaciše SDP, ali izborni rezultat HSP-a je bio mali i kao takav tu stranku nikako nije doveo na mjesto nacionalnog izbornog predstavnika.
Međutim, dejtonsko Ustavno rješenje, koje iz samo političarima znanih razloga i dalje stoji kao važeće, omogućilo je da Federacijom vlada koalicija SDP-a, HSP-a i ... (točke nisu slučajne jer nemamo pravo ime za ostale članove koalicije). Koalicija nespojivog, krajnje ljevice i krajnje desnice, rodila nam je demokraciju i sve narodno otriježnjenje koje smo doživjeli na lokalnim izborima.
Čovjek koji je na stranačkim izborima dobio 100% glasova, čovjek koji je sebe vidio kako vlada duže od Kastra, i okuplja više Nesvrstanih od Tita, doživi stranačku demokratsku neposluh od prvog suradnika kojeg je osobno predložio za člana predsjedništva!

Naša udruga nema ništa zajedničko sa političkim stavovima stranke SDP, niti sa uvjerenjima njihova predsjednika, pa ipak ovaj tekst nije ništa više uvrjedljiv od činjenice da nam je on postavio nacionalnog predstavnika u državno predsjedništvo.

Hrvatska Stranka Prava je politička stranka koja sa idejama svog utemeljitelja je nužna hrvatskom puku, kako u Hrvatskoj tako i nama u Bosni i Hercegovini. Hrvatski puk će uvijek imati posebnu emociju prema HSP-u i pravaškom svjetonazoru, uvijek je HSP imao prvake u svojim redovima, ali budimo realni, narod (na kojeg se Jurišić u izjavama poziva ) mu nikada nije dao vodeće političko povjerenje. Ne bi smo gospodina Jurišića prozivali, ali njegovo vladanje u ZHŽ u prošlom mandatu pokazalo se kroz rezultat na zadnjim lokalnim izborima.
Aktualna politička borba i koaliranje koje ima za cilj ??? nikako ne smiju pokazati unutar stranačke probleme koji na svijetlo dana izlaze degutantnim izjavama gospodina Jurišića, u stilu: "Budimir je moj promašaj"!

U vlasti koju, ponavljamo, niste dobili od hrvatskog puka, predsjednik Živko Budimir nije zaboravio da je hrvatski general! Ma koliko je njegovo obnašanje funkcije predsjednika Federacije osporavano, zasluge u borbi za zaštitu prava branitelja (i HVO-a i ABiH) mu nitko ne može osporiti, i ako je pravno nasljeđe u toj oblasti sramotno loše. Predsjednik Budimir nije pokazao spremnost da se odrekne niti jednog sela u kojem su živjeli ili žive i sada Hrvati, a time prkosi vladarima Republike Srpske ne odričući se prava na Posavinu!
Vjera nas uči da je "priznanjem lakše doći do oprosta"!
Pa moramo priznati da međunarodna zajednica ovaj čas, kada su u pitanju političari iz reda hrvatskog naroda u BiH, najviše uvažava ova dva stranačka neposlušnika. Činjenica je da do sada hrvatski puk nije birao Komšića i Budimira, hoće li u buduće ...

Na kraju, čestitamo hrvatskom puku i HDZ-u BiH na izbornom rezultatu proteklih lokalnih izbora, pozivamo predsjednika Čovića i rukovodstvo Hrvatskog Narodnog Sabora da na nivou te i takve nacionalne institucije naprave sve hrvatsko jedinstvo.

PREDSJEDNIK
Franjo Cvitković