Udruga Hrvata Prsten za zajednički nastup hrvatskih stranaka na izborima u BiH

izbori, izbori, izbori, izbori 2010, najbolji sportaši, izbori, HDZ 1990, HSP BIH, HDZ BiH, izbori 2010, izbori, izbori, BIH, CIK, izbori 2010, izbori, CIK, potvrda, Čapljina, izbori, Hrvati u BIH, izbori, izbori, BIH, vlast, Posušje, izbori, Politika, izbori, izbori, dijaspora, sabor, Mostar, izbori, Jonathan Moore, sip, izbori, Mostar, BIH, izbori, kupovina glasova, kodeks, popis, kandidati, izbori, izbori, predizborna kampanja, izbori, izbori, HDZ BiH, izbori, BIH, izbori, prsten, Hrvati u BIH, izbori, dijaspora, Hrvatska zemlja, Novac, glasovanje, parlamentarni izbori, izbori u RH, izbori, Hrvatska zemlja, Vesna Pinjuh, Željko Glasnović, Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a, glasovanje, Nizozemska, bh. hrvati
...okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH da nastupe zajedno na predstojećim općim izborima istaknuvši da su "egoistični politički interesi" s posljednjih općinskih izbora doveli do toga da su Hrvati izgubili načelničke pozicije u više mjesta.

Izaslanstvo udruge Prsten razgovaralo je u ponedjeljak u Mostaru s čelništvom HNS-a, koje je u petak donijelo odluku da zajedno, uz iznimku HDZ-a 1990., nastupe na izborima u BiH na svim razinama dok je ova stranka ostavila otvorenim mogućnost naknadnog dogovora oko zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva te nekim drugim razinama.

"Mi smo došli sa željom da kažemo kako podupiremo jedinstveni nastup stranaka. Posebno smo zabrinuti za prostor Republike Srpske i za prostore u kojima su Hrvati imali svoje načelnike i gradonačelnike, rascjepkanošću političke scene u BiH smo to izgubili", rekao je Tolić u izjavi za medije. Pri tome je ocijenio kako je jačanje zajedništva 'vitalni interes političkih stranaka i da svi odgovorni političari u BiH moraju suzbiti svoje egoizme, ne gledati svoje interese nego gledati interese Hrvata'.

Tolić je izrazio spremnost da se posredstvom udruge Prsten prema uredu predsjednika RH i vlade lobira za interese Hrvata kako bi prijedlozi o reformama u BiH doveli Hrvate u jednakopravnu poziciju.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je kako je iznimno rizično na bilo kojoj razini na sljedećim izborima nastupiti odvojeno.

Pri tome je pojasnio da čak i u slučaju da svi Hrvati izađu na izbore i imaju jednoga kandidata, Bošnjaci i dalje mogu nametnuti svoj izbor Hrvatima zbog svoje brojnosti. Po njegovim riječima, jako je važno ojačati položaj Hrvata jačajući veze HNS-a s vlastima u Hrvatskoj koje su bile posebno značajne kada su se vodili i pregovori ustavnim reformama.

"Mislimo da hrvatski narod u BiH mora imati apsolutnu ustavnu i stvarnu jednakopravnost s druga dva naroda, i da je budućnost BiH apsolutno u euroatlantskim integracijama. U tome svjetlu nam RH može značajno pomoći", dodao je Čović.

Dva izaslanstva razmatrala su mogućnost da se Prsten uključi u rad Hrvatskog narodnog sabora BiH.

HINA