Ucjenama traže da Hrvati odustanu od člana predsjedništva

zastave
...predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom, koji je trajao sedam sati, nije rezultirao konačnim rješenjem za presudu "Sejdić - Finci".

Međutim, sudionici sastanka su novinarima izjavili da su napravili još jedan iskorak i približili stavove u vezi implementacije presude Suda u Strasbourgu , te da se nadaju da će do konačnog rješenja doći sutra u Budimpešti na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje EU Štefanom Fuleom.

Predsjednik HDZ BiH je kazao da su razgovori bili konstruktivni. Međutim podcrtao je da sada kada su lideri toliko blizu ne može biti ucjenjivanja oko modela da jedan narod drugom ne može birati člana Predsjedništva BiH.

- Ključ svega je da nismo dovoljno dobro razumjeli kakva je BiH i ako smo jednom nešto kazali jedni drugima i to potpisali u Bruxellesu, da se to mora provesti - kazao je Čović.

Raguž je istakao kako dan nije uzalud potrošen, te da vjeruje da predanost Europske komisije i opredijeljenost bh. lidera da se razgovori nastave u Budimpešti pokazuje da se proces kreće naprijed.
Radončić je novinarima kazao kako su SBB, SDP i SDA danas imali vrlo jedinstven stav - piše Avaz.

- O detaljima ne možemo govoriti. Mislimo da smo napravili još jedan mali iskorak. Sutra nastavljamo u Budimpešti i vidjet ćemo šta će tamo biti - kazao je Radončić.

Lagumdžija je rekao da su elaborirani različiti modeli, koji su do sada bili na stolu, dok je Izetbegović naglasio kako je, prema njegovom mišljenju, "jedan model otprilike dogovoren, a da ima jedan vrlo težak detalj na kojem smo zapeli".

- Dogovorili smo se da detalje ne iznosimo, kako bi sačuvali čitav ovaj pregovarački proces. Ništa nije izvjesno. Definitivno smo napravili jedan ogroman iskorak i približili se jako - kazao je Izetbegović.

Plan je Hrvatima onemogućiti izbor člana predsjedništva!

FTV saznaje kako je europski prijedlog da kandidat sa osvojenim najvećim brojem glasova u Federaciji postaje član Predsjedništva. Drugi član bi postao onaj kandidat koji je većinu svojih glasova osvojio u pet županija u kojima prvorangirani nije osvojio većinu svojih glasova. HDZ traži da u ovu odredbu bude uvršteno da drugi član Predsjedništva bude onaj koji je u ovih pet županija samo u jednom osvojio apsolutnu većinu. To bi omogućilo da drugi član Predsjedništva, skoro pa sigurno, bude Hrvat sa područja Hercegovine, odnosno Hrvat iz županija sa većinskim hrvatskim stanovništvom. Ova odredba je sporna za čelnike SDP-a, SDA i SBB-a. Predstavnici EU-a tijekom dana pokušali su omekšati stavove dva HDZ-a kada je u pitanju njihov prijedlog - prenosi FTV.