Učenicima zabranjeni šminka i piercing, učiteljima traperice

kodeks ponasanja u skolama

Nema upadljive šminke na licu, noktiju, nošenja uske, kratke i izazovne odjeće na školskim hodnicima. Zabranjene su visoke potpetice, prljava odjeća, u školu se ne smije dolaziti obnaženoga trbuha i grudi, piše Večernji list BiH.

Stroga pravila

Kada je u pitanju stil odijevanja u školama, do sada nisu postojali nikakvi pravilnici, dok zakon propisuje samo kako su učenici dužni odijevati se pristojno i uredno. Međutim, škole u RS-u dobile su etički kodeks koji propisuje pravila odijevanja koja propisuju što se od odjeće smije nositi, a što ne.

Slična pravila vrijede i za nastavnike. U školu moraju dolaziti poštujući točno određen modni stil. Odzvonilo je kratkim i kožnatim hlačama, pa čak i trapericama, što je mnoge iznenadilo. Košulje, bluze i majice bez rukava odlaze u prošlost.

Nastavnički modni detalj više ne smije biti pretijesna i odjeća s dubokim dekolteom. Nedopustiva su neprimjerena obilježja i poruke na majicama. Ako ste nastavnik, na sate ne smijete dolaziti u papučama ili japankama.

Bez obzira na to koliko je vruće, morat ćete se odreći čak i tenisica. U tekstu piše kako nepoštovanje etičkoga kodeksa predstavlja povredu radne obveze i dužnosti. Ipak, nije preciziran način kontrole.

Učenici negoduju

Razlog donošenja ovog etičkoga kodeksa bili su učestali prizori prenapadne šminke, prozirne odjeća, tajica, kratkih i poderanih hlača neprimjerenoga kroja, koji su se mogli vidjeti na školskim hodnicima.

Dok su ravnatelji škola negodovali zbog te pojave, učenici su smatrali kako moderno doba zahtijeva i modernu odjeću. - Naši profesori očekuju da dolazimo zakopčani do grla, u starinskoj odjeći, a niti je volimo niti takvu konzervativnu odjeću imamo gdje kupiti.

Trudim se ne ići u školu previše našminkana, ali nosim poderane traperice jer su "in" - kazala je učenica iz Banje Luke. Problem je i što dio roditelja podržava neprimjereno odijevanje djece. Dok je kodeks uveden u osnovne škole, o srednjima za sada nema spomena. Ipak je problem neprimjerenoga odijevanja izraženiji u srednjim školama.