Ubrzati izdavanje viza bh. radnicima koji rade na projektima u Njemačkoj

europa, kriza, recesija, Njemačka, najplaćeniji posao, natječaj za posao, bauštela, radnici, Njemačka, rad na crno, Njemačka policija

Naime, Njemačka je u posljednje vrijeme znatno postrožila procedure izdavanja viza za bh. građane, a što za posljedicu ima dulje čekanje na završetak procedure. Redovi za vize su svakim danom sve duži, a čekanja na termin za vizu traju mjesecima.

To je vrijeme koje bh. radnici u Njemačkoj, posebno angažirani sukladno međunarodnom sporazumu BiH - Njemačka o angažiranju istih preko detašmana, nemaju i zbog toga su dovedeni u opasnost gubitka posla.

U problemu i radnici i tvrtke

- Ovo nije problem samo za bh. radnike nego i za bh. tvrtke koje su dovedene u opasnost da ostaju bez posla jer neće imati dovoljan broj radnika. Poslovi koje bh. tvrtke godišnje obave u Njemačkoj vrijedni su oko 100 milijuna eura i od velikog su značaja za domaće gospodarstvo.

Također, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i drugi doprinosi, u suradnji s nadležnima se za ove radnike plaćaju u BiH, a što se sada također dovodi u pitanje. Posljedice gubitka radnih mjesta i poslova u Njemačkoj bile bi velike za BiH i zato žurno moramo tražiti rješenje - rekao je jučer za Večernji list dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković.

Zbog toga je ova institucija u suradnji s nadležnim ministarstvima u Vijeću ministara, ali i institucijama u Njemačkoj, u cijelosti angažirana na iznalaženju adekvatnog rješenja te je pozvala na razgovore koji bi trebali rezultirati rješenjem problema.

- Postoje bilateralni sporazumi dviju zemalja koje samo treba poštovati. Nadamo se kako će se u suradnji s domaćim institucijama, ali i njemačkim partnerima, ovo pitanje riješiti u kratkom roku na obostrano zadovoljstvo. Shvaćamo i potrebu Njemačke da zbog vlastito postavljenih proceduralnih razloga pooštri mjere za izdavanje viza i uvede dodatne kontrole. Očekujemo uskoro odgovore na dopise i pozitivno rješenje ovoga problema - zaključio je dopredsjednik Vuković.

Pooštreni uvjeti za vize

Vuković nam je rekao kako će ovih dana i veleposlanik BiH u Njemačkoj obaviti niz razgovora o ovoj temi i upoznati njemačke sugovornike s ovim problemom. Rješenje problema je u tome da se osiguraju posebni termini za vize bh. radnicima u Njemačkoj i procedura dovede u vremenski okvir koji neće ugrožavati poslovne procese.

Vanjskotrgovinska komora ulaže i dodatne napore te se po istom pitanju obratila i najvišoj razini izvršne vlasti u BiH, Predsjedništvu BiH, sa zamolbom da se snagom vlastitog autoriteta i sukladno ustavnim ovlastima i strateškim smjernicama u provedbi vanjske politike založi za rješavanje ovog problema.

Večernji list BiH