FOTO  U Zenici svečano otvorena Međunarodna konferencija "Upravljanje opasnim i neopasnim otpadom u regiji"

...otvaranju jednog od najvećih događaja u regiji. Međunarodna konferencija "Upravljanje opasnim i neopasnim otpadom u regiji" , nakon višemjesečnih priprema spremno je dočekala impozantan broj prijavljenih sudionika, kao i predstavnika samog političkoga vrha iz BiH, regije ali i Europe, koji će u sljedeća dva dana službenog trajanja konferencije podijeliti svoja iskustva u rješavanju problema upravljanja otpadom. Međunarodnu konferenciju u Zenci svečano je otvorio ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, i predsjednik Organizacijskog odbora, dr.sc. Nevenko Herceg koji je istaknuo kako se nalazimo pred ozbiljnim izazovom kako na najoptimalniji način, jednoobrazno riješiti ovaj problem. Temeljni koncept konferencije možemo reći da je već uspješno obavljen, jer je na jednom mjestu ova konferencija okupila sve predstavnike relevantnih institucija i gospodarskih subjekata kako Bosne i Hercegovine, tako i regije, a sve s ciljem razmjene različitih iskustava, usvajajući tako i prilagođavajući našim uvjetima najbolja iskustva iz regije, kako bi se što bezbolnije izbjegla zamka ishitrenog donošenja pogrešne odluke koju bi naknadno bilo teško ispraviti, istaknuo je ministar Herceg u svom uvodnom govoru.

Ono što nam je svima jasno jeste da, bez obzira za koji se od ponuđenih modela odlučili, on mora biti isti u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i na području Distrikta Brčko, ali i da se izabrani model mora uspostaviti čim prije", objasnio je ministar Herceg, naglašavajući kako su u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma svjesni da se niti jedno iskustvo koje će se čuti na konferenciji ne može automatski preslikati u bh. stvarnost. -Bosna i Hercegovina u cjelini nalazi se pred vrlo važnom i krupnom odlukom- kojim smjerom krenuti u izboru konačnog rješenja problema zbrinjavanja otpada. Na razini Federacije BiH donijeli smo set okolišnih zakona, među kojim i Zakon o upravljanju otpadom koji rezimira ključna načela i smjernice proistekle iz EU direktiva.

Zakon uvažava moderan pristup upravljanja otpadom koji, između ostaloga, naglašava načelo „regionalnosti“, uvodi načelo „zagađivač plaća“, te načelo odgovornosti proizvođača otpada i dozvole za upravljanje otpadom kao novi instrument u ovoj oblasti. Načelo regionalnosti uvaženo je i u Strategiji upravljanja čvrstim otpadom BiH koja je urađena uz podršku EU, kroz koju smo se opredijelili za izgradnju 16 regionalnih centara za upravljanje otpadom, te kroz projekt „Upravljanja čvrstim otpadom“ koji se financira iz vladinih i kreditnih sredstva WB. Prvu fazu projekta uspješno je implementiralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, za cijelu zemlju, uz neposrednu i intenzivnu suradnju sa kolegama iz resora RS-a. U okviru projekta, koji se većim dijelom financira iz povoljnih kreditnih sredstava Svjetske banke (IDA), uspostavljeno je, ili je u završnoj fazi uspostave šest regionalnih centara za upravljanje otpadom a gotovo 150 tzv. divljih deponija je očišćeno i zatvoreno, čime je smanjena opasnost po okoliš i zdravlje ljudi. Uz neospornu korist za okoliš, uspješna realizacija prve faze projekta doprinijela je oživljavanju gospodarskih kretanja i otvaranju novih radnih mjesta, a stvorene su i nove mogućnosti za povećanje broja stanovnika obuhvaćenih organiziranim prikupljanjem komunalnog otpada i njegovim kvalitetnim zbrinjavanjem- istaknuo je ministar Herceg. Svim prisutnim su se obratili i predsjednica Federacije BiH, Borjana Krišto, premijer Vlade Federacije BiH, Mustafa Mujezinović, načelnik općine Zenica, Husein Smajlović, veleposlanica Danske u BiH, Kirsten Geelan, Marco Mantovanelli, direktor Svjetske banke za BiH te Bosse Hedberg, veleposlanik Švedske u BiH. Pozdravljajući sve prisutne u duhu konferencije koja je svojom temeljnom idejom okupila na jednom mjestu predstavnike relevantnih institucija i gospodarskih subjekata, znanstvenike, stručnjake, i sveučilišne profesore, predsjednica Federacije Borjana Krišto naglasila je kako je upravljanje opasnim ali i neopasnim otpadom složen proces koji zahtjeva interdisciplinaran pristup i timski rad stručnih ljudi različitih profila, kao i puno angažiranje relevantnih institucija i nositelja vlasti u zemlji. -Svakako će iskustva, stručnost i primjena u praksi razvijenih zemalja te, usvajanja europskih propisa o otpadu omogućiti, ne samo, nova saznanja, već će biti i pokazatelj kako pravovremeno i efikasno rješavati ovo značajno pitanje-. Prvi tajnik Delegacije Europske komisije u BiH i voditelj za gospodarski razvitak, trgovinu i prirodne resurse, g. Johann Hesse, istaknuo je kako je BiH na pravom putu, zato što se trenutno implementiraju projekti izgradnje sanitarnih deponija koje će omogućiti pravilno odlaganje otpadom.

"Ukupno generiranje otpada je u porastu u čitavoj regiji zapadnog Balkana, iz razloga što su gospodarske aktivnosti i potrošnja jače od trenutnih inicijativa za preventivu generiranja otpada. Sljedeći korak koji se očekuje od zemlje su daljnji napori da se poštuje hijararhija upravljanja otpadom koju propisuje EU", naglasio je g. Hesse. Cilj konferencije koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Ureda Svjetske banke u BiH, Delegacije Europske komisije u BiH i Vlade Federacije BiH, a u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizam, je otvaranje dijaloga o trenutnoj situaciji u upravljanju otpadom kako sa stajališta države BiH i njezinih entiteta, županija, gradova i općina, tako i sa stajališta iskustava dobre prakse pojedinih zemalja u regiji. - Bosna i Hercegovina posjeduje raznolik i očuvan prirodni i kulturno- turistički potencijal koji se mora i zaštititi, i gdje moramo utjecati na svijest javnosti o ovom problemu, jer se po pitanju otpada , siguran sam , utičući na javnost može učiniti mnogo više., istaknuo je premijer Vlade FBiH, Mustafa Mujezinović. Nakon svečanoga otvaranja slijedi radni dio konferencije, planiran je po sesijama u kojima će se raspravljati o pitanjima korisnog dijela komunalnog otpada, upravljanju opasnim i industrijskim otpadom, aspektima upravljanja komunalnim otpadom te gospodarsko financijskim aspektima sustava upravljanja otpadom.

URED MINISTRA