FOTO  U Vitezu obilježena obljetnica Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg - Bosne

Vitez

...svakog od nas od Posavine, Središnje Bosne do Hercegovine, ne treba se posebno truditi i na bilo kakav način tražiti te povijesne činjenice, - kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, obraćajući se na svečanoj akademiji povodom obljetnice nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne, održane u Vitezu.

Govoreći o prošlosti, predsjednik Čović je kazao kako se treba mnogo snažnije, u hrvatskom narodu svjedoči to vrijeme 90 tih ali i svakih drugih, kada je kroz povijest hrvatski narod nosio jedan težak križ. Pošto se dugo šutilo nakon križeva 45.-e pa se ponavlja sudbina, križevi koji se danas nose nakon ovog Domovinskog rata ne smiju biti prešućeni.

- Oni koji su nas pokušavali dijeliti, od toga su odustali i sve rijeđe to i čujemo, od onih koji su do sada to isticali jer smo do te mjere vjerodostojni da razmišljamo o jedinstvu hrvatskog naroda i o svakom riješenju koja se sada prepoznaju kada je u pitanju BiH. Mi ćemo svoju domovinu do kraja graditi ali isto tako želimo biti i do kraj jednakopravni, predstavljeni kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda, a kad se neki ljute što naglašavamo svoje, da trebamo naglasiti da biramo svoje, BiH ima svoje specifičnosti i mi ćemo pokazati svoju snagu kao što je Hrvatska zajednica HR HB očuvala BiH i ugradila joj svaku nit dnašnje BiH. Tako da će oni koji je zovu takozvana brzo umoriti jer previše je činjenica koje govore u prilog i zbog toga se nemojmo umoriti, nemojmo smatrati vraćanjem u povijest ako pričamo o ovim vremenima, naglasio je dr. Čović.

- Oni koji su do jučer pričali na jedan način, počet će pod uticajem sila moći s kojima su jako vezani, možda početi drugačije govoriti. Naše je da slijedimo našu domovinu RH, kao što moramo graditi sve ono što smo gradili i tu nam se olakšava. Upravo kroz HNS imamo svoj Odjel kojim vodimo politiku branitelja. Moramo kroz svoje zakone nastaviti braniti dostojanstvo branitelja, zaključio je dr. Čović.
Lazar Martinović predsjednika Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne, kazao je kako je zaštita digniteta Domovinskoj rata te Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, osnova rada udruge, na što je udruga posebno ponosna. Osvrnuo se na ratna stradanja Hrvata srednje Bosne i Viteza, te je pozvao povjesničare i znanstvenike da se samoj temi stradanja Hrvata posveti više vremena, kako ne bi pale u zaborav. Martinović se posebno osvrnuo na aktivnosti koje je udruga provodila u zadnjem i budućem razdoblju.
Udruga će i dalje nastaviti promicati zajedništvo hrvatskog naroda s ostalim udrugama i jačati politički subjektivitet, zaključio je Martinović.

Ilija Nakić ratni general Hrvatskog vijeća obrane, predsjednik Sabora Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne, nositelj županijske liste Hrvatskog narodnog sabora predvođene HDZ-om BiH za Sabor ŽSB-a osvrnuo se na odlikovana dobivena od predsjednika Tuđmana i na vrijeme osnivanje udruge. Osvrnuo se na konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskog naroda, te naglasio kako Hrvatima to mora biti biti početak svih razgovora. Hrvatima ne treba nista više, ni tuđe, nego samo ono što im pripada, naglasio je general Nakić.
Zvonko Milas državni tajnik ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske uz pozdrav nazočnima kazao je da Hrvati u Bosni i Hercegovini moraju nastaviti živjeti kao do sada u zajedništvu i borbi za boljim životom.

-Vrijednosti ste stekli davno i borite se za njih kao do sada, čuvajte jedni druge, čuvjate Bosnu i Hercegovinu i svoj narod, kazao je Milas.
Akademija je završila podjelom zahvalnica osobama i institucijama koje su dale doprinos u razvoju i radu Udruge u proteklom razdoblju. Zahvalnice su uručili predsjednik Sabora udruge Ilija Nakić i predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne Lazar Martinović.
Obljetnici je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na središnjem spomeniku u Vitezu. Vijence i svijeće položili su izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske, izaslanstvo udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB i izaslanstvo Oružanih snaga BiH HVO.