U Vijeću ministara BiH danas na dnevnom redu situacija s migrantima

Sjednica Vijeća ministara

Sjednica Vijeća ministara BiH, čije je održavanje prethodno odgođeno zbog nepostojanja kvoruma za rad i odlučivanje, zakazana je za danas u Sarajevu.

Materijale čine informacije sa sveobuhvatnim planom mjera i aktivnostima za efikasno upravljanje migrantskom krizom, o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim brojem migranata u BiH, o stanju u oblasti migracija za lipanj, srpanj i kolovoz, te prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice.

Na dnevnom redu je i više nacrta odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora, među kojima je i protokol o određivanju tromeđne granične točke između BiH, Crne Gore i Srbije i memoranduma o razumijevanju između Hrvatske, BiH i Crne Gore o provođenju "Interreg IPA programa prekogranične suradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore 2014-2020".

Ministri bi trebali razmatrati i prijedlog odluke o imenovanju komisije za kupovinu objekta za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Podgorici, te informaciju o radu u prošloj godini Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, zaključno u travnju.

Na prijedlog Ministarstva odbrane u Vijeću ministara, na sjednici će se naći i informacija o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu za 2020. godinu.

Na sjednici će biti razmatran i izvještaj o radu predstavnika BiH imenovanih u sastav mješovite komisije za praćenje provođenja sporazuma Vijeća ministara i Vlade Crne Gore o graničnim prijelazima za međunarodni promet i sporazuma Vijeća ministara i Vlade Crne Gore o graničnim prijelazima za pogranični promet u vremenu od 16. listopada prošle do 16. travnja ove godine.

Bit će razmatran i izvještaj o radu Komisije za NATO integracioni proces BiH za period od 1. prosinca 2018. do 1. lipnja ove godine.

Na dnevnom redu je i izvještaj o provedenoj proceduri po javnom oglasu za izbor i imenovanje generalnog direktora i dva zamjenika generalnog direktora u Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH i prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Zbog odsustva šest ministara, 3. listopada sjednica Vijeća ministara BiH prekinuta je ubrzo nakon što je počela i potom odgođena za danas.

Na telefonskoj sjednici, koja je održana istog dana, donesena je odluka o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u vremenu od listopada do prosinca u iznosu od 237.500.000 KM.