FOTO/VIDEO  U utorak skup podrške za obitelj Šantić

ubojstvo Šantića, Duje Šantić, general šantić

Duje Šantić, sin nestalog generala HVO-a Vlade Šantića, smatra kako politički vrh štiti ubojice njegovog oca.

- Moja obitelj zaslužuje istinu, pravdu, smiraj i procesuiranje zločina i kaznu za počinitelja, kazao je Duje Šantić u subotu novinarima u Mostaru.

General Šantić, koji je tijekom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. ožujka 1995. godine.

Posljednji put viđen je u večernjim satima u hotelu "Sedra", gdje je bio u društvu tadašnjeg zapovjednika Petog korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića.

Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag.

Duje Šantić danas kaže kako on osobno smatra odgovornim Atifa Dudakovića i Hamdiju Avdić Tigra, a od pravosudnih institucija BiH tražio da se končano podigne optužnica protiv odgovornih osoba.

Podsjetio je kako je istraga o nestanku generala Šantića vođena u dva navrata, i to 1995. godine te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, nakon čega je, kako je rekao, slučaj godinama "stajao u ladici".

- 2014. godine Federalna uprava policije završila je istragu. Ispitano je 80 svjedoka i nađeni su brojni dokazi i sada je red na tužitelju da podigne optužnicu. Sada je slučaj ponovno na Županijskom sudu u Bihaću, što mislim da nije u redu i trebao bi se vratiti na državnu razinu, istaknuo je Šantić.

Predsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata HZ HB Branko Matošin pozvao je građane da u utorak, 8. ožujka, u 12 sati, dođu ispred Hrvatskogdoma Herceg Stjepan Kosača te da mirnom prosvjednom šetnjom podrže obitelj Šantić.

- Pozivamo sve sudionike skupa na mir i dostojanstvo. Skup nema nikakve političke epitete i nećemo slati nikakve političke poruke. Želimo samo pozvati institucije koje se trebaju baviti ovim slučajem da konačno počnu raditi svoj posao, dodao je Matošin.

Pogledajte cijelu pres konferenciju: