U Tuzli sutra masovni prosvjed protiv silovanja, nasilja i kriminala

Prosvjed predstavlja spontanu reakciju građana na silovanja i druge oblike nasilja koji se u posljednje vrijeme sve češće događaju u Tuzli i Tuzlanskoj županiji.

Građani i građanke zahtijevaju što hitnije i strože kažnjavanje počinitelja takvih kaznenih dijela, te najavljuju da je prosvjed samo početak kampanje kojom će zahtijevati izmjenu kaznenog zakonodavstva u cilju pooštravanja kazni za kaznena djela protiv spolne slobode i morala, protiv života i tijela, kao i drugih kaznenih dijela poput nasilničkog ponašanja, nasilja u obitelji, iznude te neovlaštenog držanja oružja.

"Izvršna i zakonodavna vlast su izravno odgovorne za nasilje na ulicama Tuzle, jer su ovlaštene mijenjati zakone, izdvajati sredstva za rad policije i pravosudnih institucija, graditi nove zatvore i disciplinske centre. Zahtijevamo da prioritet nove vlasti na svim razinama bude odlučna i beskompromisna borba protiv nasilja i kriminala. Sudovi konačno moraju shvatiti svoju odgovornost, jer odmjeravanjem sramotno blagih kazni izravno potiču teror nad građanima koji vrše kriminalci, nasilnici i silovatelji", kazao je Gordan Isabegović iz Omladinskog pokreta Revolt.

"Kazneno pravne sankcije utvrđene Kaznenim zakonom F BiH za pojedina kaznena djela nasilja, razbojništva, silovanja nikako nisu u skladu sa njihovom svrhom postojanja, a to je preventivno utjecati da se kaznena djela ne učine. Ako se uzme u obzir da se u sudskoj praksi za kazeno djelo silovanja izriču najmanje propisane kazne ili čak i blaže odnosno ispod granica propisane zakonom, od 6 mjeseci do godinu dana, onda s pravom možemo reći da su stimulirajuće za potencijalne počinitelje", rekla je Mirsada Bajramović iz Udruženja "Zemlja djece".

Po njezinim riječima, od izvršne i zakonodavne vlasti se zahtjeva da odmah pristupi pooštravanju kaznene politike te da se za pojedina kaznena djela nasilja najmanje propisane kazne udvostruče, odnosno da se za silovanje propiše najmanja kazna od 5 odnosno 8 godina.

Jasna Zečević iz UG "Vive Žene" kazala je da veliki problem u današnjem društvu predstavlja položaj žrtve koju sustav dovodi u potpuno podređen i neravnopravan položaj u odnosu na nasilnike.

"Država ne osigurava potrebne tretmane za rehabilitaciju, a svemu doprinose i pojedini mediji koji često neodgovorno ukazuju na identitet žrtvi kaznenih dijela poput silovanja", kazala je Zežević te dodala da rehabilitacija žrtava nije moguća bez izricanja adekvatnih kaznenih mjera počiniteljima.

"Žrtve i njihov identitet nisu zaštićeni dok se identitet počinitelja štiti čak i poslije podizanja optužnice. Najteže su posljedice traume silovanja i teško mogu biti zaliječene u ovakvoj atmosferi nekažnjavanja", kazala je Jasna Zečević iz UG "Vive Žene".

Prosvjed predstavlja otvoreno i nenasilno suprotstavljanje teroru koji se vrši nad građankama i građanima Tuzle i Tuzlanske županije. Građani poručuju da neće šutjeti i živjeti u strahu potencijalnih žrtvi te da su odlučni mijenjati sustav i zakone kako bi štitili građane, a ne kriminalce.

(Fena)