FOTO  U Tuzli predstavljena knjiga Huda Jama strogo čuvana tajna

Tuzla, huda jama, knjiga

..."Huda Jama strogo čuvana tajna" autora Romana Leljka slovenskog publiciste, novinara i istraživača koji iza sebe ima 52 objavljene knjige. Zabilježena je izuzetno dobra posjećenost ovog predstavljanja pred punom salom u Hrvatskom domu u Tuzli. Uvodnu rijeć je uzeo povjesničar prof. Vedran Petrović koji je ujedno i organizator ovog predstavljanja. Petrović je istakao da ovo nije tek puko predstavljanje knjige, već "knjige" koja govori o stravičnim zločinima partizana a što je u Tuzli još uvijek tabu tema i pod jakom cenzurom Tuzlanskih medija.

Dokaz tome je i to da na predstavljanje knjige nije došao niti jedan Tuzlanski medij a uredno je pozvano njih petnaest! Tuzla još uvijek živi u mraku komunizma cenzure i političke stege nad novinarima. Petrović je istaknuo i to da je samo u Sloveniji službena državna komisija do sad evidentirala i locirala preko 600 masovnih grobišta koja su napravili partizani, a što je dijelom obilježeno i sondirano. U Hrvatskoj isto tako službena državna komisija je evidentirala preko 900 masovnih grobišta, u BiH još nema službene državne komisije ali postoje općinska povjerenstva koja su evidentirala preko 250 masovnih grobišta s tim da se u BiH tek treba aktivnije angažirati po pitanju lociranja masovnih grobišta jer samo neke općine su formirale povjerenstva te da će taj broj u konačnici biti mnogo veći. Još na stotine masovnih grobišta su pronađene i u drugim republikama bivše Jugoslavije. Bitno je napomenuti da su ta masovna grobišta u ogromnoj večini nastala kada je rat bio već završen i da su rezultat masovnih partizanskih likvidacija koje su ravne genocidu. Stoga je Huda Jama samo jedno masovno grobište od sve zajedno skoro dvije tisuće masovnih grobišta i da autor upravo u svojoj knjizi nju istiće zbog specifičnosti stradanja žrtava u njoj.

Stoga je pozvao nazočne da pročitaju ovu knjigu kako bi podigli svijest o "ISTINI", a istina je to da je hrvatski narod od Bleiburga pa križnim putem i diljem tih silnih stratišta doživio najveće stradanje u povijesti svog postojanja. Treba istaći i to da su tu stradali i drugi narodi naročito Bošnjaci za koje se procjenjuje da je stradalo samo na Križnom putu oko 55.000 te nekoliko desetaka tisuća Slovenaca i drugih naroda. Takođe Petrović je istakao da do sada za te silne masovne zločine nije odgovarala niti jedna jedina osoba što predstavlja presedan u povijesti prava Europe i Europske Unije.