U Sudskoj policiji Federacije BiH 58,9 posto Bošnjaka i 26,3 posto Hrvata

sudska policija, Čitluk, Međugorje, prorok, policija, sudska policija, BIH
...konačno smo dobili i očitovanje Vrhovnog suda Federacije BiH. Nakon 20 dana čekanja na odgovor, dobili smo službeni podatak kako u Sudskoj policiji Federacije BiH radi 58,9 Bošnjaka, 26,3 posto Hrvata, 13,5 posto Srba te 1,1 posto kadrova iz reda ostalih.

Odlasci u mirovinu

- Napominjemo kako je do eventualnog disbalansa na pojedinim radnim mjestima u Sudskoj policiji Federacije BiH došlo uslijed činjenice da je posljednji prijem službenika Sudske policije vršen 2008. godine, dok je u razdoblju od 2008. do danas radni odnos u Sudskoj policiji, po raznim na zakonu temeljenim osnovama, prestao za ukupno 25 službenika Sudske policije, navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Vrhovnog suda FBiH. Na pitanje što će Vrhovni sud FBiH učiniti po tom pitanju, rečeno nam je kako će kroz određene procedure biti vođeno računa o pitanju nacionalnog balansa.

- Sudska policija Federacije BiH će, kao i do sada, prilikom popune radnih mjesta ili u postupcima unapređenja, uvažavajući odredbe pozitivnih propisa iz ove oblasti i kriterije za prijem, unapređenje ili raspoređivanje, voditi računa o nacionalnoj strukturi, stoji u odgovoru. U Ustavu Federacije jasno stoji kako ukupna nacionalna struktura Sudske policije treba odražavati nacionalnu strukturu stanovništva Federacije, a za svaku od lokalnih jedinica održavati nacionalnu strukturu stanovništva u toj županiji ili općini. Ipak, kao i mnogi drugi pravni akti, i ovo je samo mrtvo slovo na papiru.