U srijedu najavljene temperature veće od 41 Celzijev stupanj

... sljedećim danima kada će temperature prelaziti 41 Celzijev stupanj, piše Večernji list.

Da je situacija ozbiljna najbolje govori činjenica da je u dijelovima BiH i Srbije objavljen crveni meteoalarm. Naime, hidrometeorološki zavod FBiH objavio je da je vrijeme izuzetno opasno u HNŽ-u, Mostaru i njegovoj okolini, Podrinjskoj županiji u Goraždu, te u cijelom pojasu rijeke Drine u Foči, Višegradu, Zvorniku. Crveni meteoalarm važi i za Unsko-sansku županiju, a u Republici Srpskoj se upozorenje odnosi na Banju Luku, kao i cijeli pogranični pojas uz rijeku Savu.

Za ostale krajeve u BiH na snazi je takozvana potencijalna opasnost koja se odnosi na područja u Istočnoj Hercegovini, a u Sarajevu i Trebinju je prema meteoalarmu vrijeme okarakterizirano kao opasno.

I u sljedećim danima građani u BiH će se pržiti i tražiti spas u hladovini, ili na rijekama i bazenima. Naime, prema vremenskoj prognozi za iduća tri dana, u BiH će biti sunčano i vruće.

Tako se za ponedjeljak predviđa slab vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera, a najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 33 i 39 °C, u utorak do 40 Celzijevih stupnjeva, a u srijedu se očekuje vrhunac topline kada će temperatura u pojedinim područjima prelaziti 41 stupanj.

Prema informacijama iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH, ovakvo vrijeme će potrajati do idućeg vikenda. Prema upozorenjima liječnika, visoke temperature i vrućina će uzrokovati nepovoljnu biometeorološku sliku kod mnogih ljudi, posebno kroničnih bolesnika. Kod meteoropata se može javiti glavobolja, slabost i razdražljivost, te poteškoće sa snom, a kod kroničnih bolesnika povećanje tegoba.

- Građani teško podnose tropske vrućine pa su ekipe hitne pomoći konstantno bile na terenu, kazali su nam iz Hitne pomoći Sarajevske županije. Uslijed velikih vrućina, zadnjih dana povećao se broj intervencija. Otkada se temperatura popela do 36 stupnjeva, zbrinuto je više od 550 pacijenata.

Prema riječima dežurnog liječnika iz Hitne pomoći, pacijenti se najviše žale na alergije, kolapsna stanja, stomačne tegobe... Zbog visokih temperatura, kod kroničnih bolesnika došlo je do pogoršavanja zdravlja - kazali su nam iz Hitne.

Liječnici upozoravaju da ovi bolesnici ne bi trebali izlaziti po ovakvom vremenu, a terapiju moraju uzimati redovito, bez prekida.