U Siriji se bori 60 islamista podrijetlom iz BiH

radikalni islamisti, BIH, Selefizam, Gornja Maoča, sirijsko ratište, Sirija, vehabije, Gornja Maoča, ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić, vehabije, mediji u BiH, Deutsche Welle, esad hećimović, Sirijski rat, vehabijsko tumačenje islama, el-Mudžahid, poginuli, ranjeni, Bašar al-Asad, Izmjene zakona, Službeni glasnik BiH, deseci državljana BiH, odlazak na inozemna ratišta, FTV, popis, islamisti, BIH, Sirija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Fatima Mahmutović, Dora Bilić, Sipa, Sirija, građani BiH, Husein Bilal Bosnić, BIH, Ministar vanjskih poslova BiH , Igor Crnadak, odlazak na inozemna ratišta, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, IS Islamska država, govor mržnje, mržnja, izazivanja i raspirivanja nacionalne mržnje, radikalizam, terorizam, vehabzacija, vehabije, radikalni islamisti, teroristi, vehabija, Amir Selimović,  prijeti likvidacijama, tjeralica, međunarodne tjeralice, interpol, interpol, islamska drzava, islamski ekstremisti, džihadisti, interpol, međunarodne tjeralice
... a svi oni pripadaju radikalnom islamističkom pokretu selefija, piše u četvrtak sarajevski Dnevi avaz.
Pozivajući se na neimenovane izvore iz Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH, list navodi da je glavni motiv za odlazak na sirijsko ratište siromaštvo koje vlada u BiH, a dragovoljci koji odlaze u Siriju i među kojima ima i mladića od po tek 20 godina za to navodno dobiju oko 30 tisuća konvertibilnih maraka (15 tisuća eura).

- Iz Slovenije lete u Beč, iz Beča u Istanbul, a iz Turske prelaze u Siriju, opisuje policijski izvor rutu putovanja do ratišta na kojemu su do sada život izgubila najmanje četvorica državljana BiH.

Policiji je jasno da postoji organizirana mreža koja dragovoljce iz BiH šalje u Siriju. Postojeći zakoni u BiH međutim ne daju mogućnost sankcioniranja ovakvih postupaka.

Organizatori odlaska niti sami dragovoljci trenutačno ne mogu biti optuženi za počinjenje kaznenog djela pa je Ministarstvo sigurnosti BiH potaknulo zakonske promjene kojima bi se uvele kazne za takvo djelovanje.

Mediji kao jednog od organizatora odlaska mladića iz BiH na sirijsko ratište spominju Bilala Bosnića iz Bužima u sjeverozapadnoj Bosni koji ujedno slovi za jednog od vođa selefijske zajednice u BiH.

Selefizam je ultrakonzervativna struja unutar islama koja zagovara povratak na tumačenje Kurana kakvo se navodno prakticiralo u vrijeme proroka Muhameda. Zagovornici selefizma u BiH su pronašli uporište tijekom rata, a u toj zemlji i sada djeluje nekoliko njihovih jakih ogranaka.

Najpoznatiji je onaj u selu Gornja Maoča u sjevernoj Bosni čijim je pripadnikom bio i Mevlid Jašarević koji je nedavno osuđen na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo u BiH.