U Sarajevu potpisani Ugovori o dodjeli stipendija

veleposlanstvo rh u sarajevu
... Republike Hrvatske koji studiraju u Bosni i Hercegovini, odnosno na Sveučilištu u Sarajevu.

Tom prigodom, Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske istaknula je kako su ljudi najveći kapital svake zemlje.

„Vjerujem da će i stipendije koje dodjeljuje Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomoći ovim mladim ljudima da svojim potencijalom, znanjem i obrazovanjem nastave graditi bolju perspektivu svoje domovine Bosne i Hercegovine te doprinijeti njenom daljnjem razvitku i napretku".

Predstojnica Krstičević je naglasila kako Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske od svog osnutka kontinuirano unapređuje sustav stipendiranja - od uspostavljanja mjerljivih kriterija do stalnog povećanja iznosa mjesečnih stipendija. „Sukladno politici jačanja sveučilišnih i obrazovnih kapaciteta Bosne i Hercegovine i želje za ostankom mladih ljudi u svojoj domovini, po prvi puta, ove godine smo odlučili stipendirati i studente koji studiraju u Bosni i Hercegovini" rekla je predstojnica Krstičević i dodala kako se vodi briga i tome da se programom stipendiranja pokrije cijeli teritorij Bosne i Hercegovine te sva sveučilišta koja djeluju u Bosni i Hercegovini .

Osim programa stipendiranja studenata iz Bosne i Hercegovine, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske provodi i niz drugih programa kojima se jačaju njeni obrazovni, znanstveni i sveučilišni kapaciteti - od potpore izgradnje studentskih domova do potpore različitim znanstvenim projektima.

„Sva ulaganja Republike Hrvatske putem projekta i programa od interesa za bosansko hercegovačke Hrvate, istodobno su i ulaganja u cijelu Bosnu i Hercegovinu, doprinosi cjelokupnom boljitku zemlje, gdje su Hrvati neodvojivi i konstitutivni dio" - zaključila je predstojnica Krstičević.

Podsjećamo da je temeljem natječaja za dodjelu stipendija pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio 450 stipendija za akademsku 2014./15. godinu za upis ili nastavak redovnog studija, od čega 250 stipendija za studij u Hrvatskoj i 200 stipendija za studij u BiH.

Stipendije iznose 700 kuna mjesečno za razdoblje od deset mjeseci.

Sutra, 14. svibnja 2015. od 10,00-13.00 sati planirano je potpisivanje Ugovora o dodjeli stipendija u Mostaru (Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Ulica Matice hrvatske b.b.), stoji u priopćenju iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.