U ovoj godini završit će se 35 posto cjelokupnog koridora Vc

koridor 5c, Iva Međugorac, autocesta, Međugorje, Čapljina, autocesta, autocesta, Vrgorac, ravča, Mostar, autocesta, Koridor Vc, autocesta, Hercegovina, Vlada FBiH, autocesta, Hercegovina, most, koridor 5c, Koridor Vc, gradnja koridora Vc, Ensad Karić, autocesta A1, akcije ličko-senjske prometne policije, novčana kazna, zabrana prometovanja, policijski susretači, autocesta, koridor 5c

Pretvoreno u brojke, to znači da će biti ukupno okončano 102 kilometra autoceste na čijoj je izgradnji angažirano pet tisuća bosanskohercegovačkih radnika iz devedeset domaćih kompanija, piše Dnevni list. Prvi čovjek Autocesta FBiH jučer je na godišnjoj konferenciji ove kompanije u Sarajevu kazao da je trenutačno na spomenutom koridoru osam aktivnih gradilišta: dionica Vlakovo - Tarčin, Zvirovići - Kravice, Svilaj - Odžak, Bilješevo - Drivuša i LOT 3 A, odnosno dio sarajevske obilaznice.
S puno optimizma Karić je najavio ovogodišnji investicijski ciklus od 567 milijuna maraka. 

Investicije

U minuloj godini Autoceste su za izgradnju cesta investirale 472 milijuna maraka iz raznih izvora pa nema dvojbe da, kako je naglasio Karić, intenzivna izgradnja koridora Vc značajno utječe na bruto društveni proizvod u FBiH i posredno na rast zaposlenosti, ekspanziju građevinskog sektora i znatno uvećanu proizvodnju i prodaju potrebnog građevinskog materijala.

Karić je jučer u Sarajevu kazao da je u prethodne tri godine u izgradnju cesta investirano četiri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina.
On je i jučer podsjetio da su u prošloj godini okončana tri ugovora: Bijača - Kravice i međunarodni granični prijelaz Bijača, Kakanj - Bilješevo i tunel "1. mart" koji su donedavno zvali "Vijenac".

Prema obrazloženjima Karića, ukupno ugovorena vrijednost radova svih dionica u izgradnji iznosi 1,2 milijarde maraka, a prosječna cijena izgradnje po kilometru je 20 milijuna maraka. U ovu cijenu uračunata je i cijena izgradnje dva granična prijelaza, desetaka lokalnih i regionalnih cesta kao i izgradnja vodovodne mreže kod Ljubuškog. 

Povezivanje

Karić je jučer rekao da su Autoceste FBiH, kompanija osnovana 2011. godine, u proteklom razdoblju osigurale novih 508 milijuna eura, od čega je 120 milijuna vlastitih sredstava. Od spomenute brojke u ovoj godini za izgradnju cesta planirana je realizacija 222 milijuna eura.

"Sve aktivnosti koje poduzmemo u ovoj godini usmjerene su što bržoj realizaciji najvažnijeg državnog projekta, to su investicije za budućnost, a ne za kratkoročne rezultate", kazao je Karić. On je ujedno najavio novi investicijski ciklus, izgradnju novih 80 kilometara autoceste na dionici Počitelj - Zvirovići, Drivuša - Donja Gračanica, Žepče - Doboj Jug i Tarčin - Konjic.

Karić je posebno naglasio da će najveći izazovi biti izgradnja autoceste povezivanjem bh. gospodarskih centara Mostara, Sarajeva, Tuzle i Bihaća.