U Maglaju poginule dvije žene, u Doboju našli više od 20 tijela

Srbija, poplave, MUP Srbije, zbog odrona i klizišta, milijunske štete, utapanje, majka, djeca, poplave, BIH, Čitluk, poplave, pomoć, poplave, pomoć, Srbija, Aleksandar Vučić, poplave, nestanak, poplave, maglaj

amo prijeti izlijevanje Save te su Civilna zaštita, vojska i građani cijelu noć branili nasip.
- Neće ostati ni milimetar suhog ako se izlije Sava, voda će ići preko krovova zgrada - izjavio je za Klix.ba Ilija Jeziđić, voditelj tamošnje Civilne zaštite.
Vodostaj Save raste, pa je u Grebnicama evakuirano najugroženije stanovništvo jer je ostalo samo nekoliko centimetara od izlijevanja te rijeke.

U Doboju pronašli više od 20 tijela

Kako piše Dnevni avaz, načelnik općine Doboj Obren Petrović potvrdio je da je u poplavama poginulo najmanje 20 ljudi, no sumnja se da je broj žrtava i veći.
- Imamo donji dio grada gdje, strahujemo, ima najviše mrtvih. Nismo uspjeli te osobe izvaditi iz vode, još ima tijela u vodi... Taj dio grada nije očišćen i strahujemo da će tamo biti najviše stradalih. Tokom noći i sutrašnjeg dana ćemo ih izvlačiti. Isporučili smo do sada više od 20 sanduka za tijela stradalih i mi ćemo platiti sahranu za te ljude - rekao je Petrović za Klix.ba.

Ipak, iz dobojske policije demantirali su takve informacije.
Direktor policije Republike Srpske (RS) Gojko Vasić je ranije potvrdio je i to da je u Doboju zabilježena pljačka imovine građana.
Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović potvrdio je da su u tom gradu uništena četiri mosta. Pod vodom je oko 22 objekata, a šteta na cestama je velika.

Evakuacija sela Biljevina
U subotu ujutro je počela i evakuacija sela Biljevina u kojem mještani pokušavaju prebaciti ženu i djecu preko planina do Žepča.
- Svi radno sposobni su uključeni u sređivanje puteva kako bismo mogli traktorima, multikultivatorima i drugim sredstvima prebaciti žene i djecu do Gornje Golubinje. Iz tog mjesta trebali bi nastaviti prema Žepču - izjavio je za Klix.ba Zuhdija Ridžal, te dodao da je iz te regije dosad evakuirano najmanje dvije tisuće osoba.
Popustio nasip na Batkoviću
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić potvrdio je da je nasip na Batkoviću na rijeci Savi u blizini Bijeljine popustio i da počinje evakuacija stanovništva.

- Bit će evakuirano oko deset tisuća ljudi. Sava je viša od devet metara. Bujica ne bi trebala doći do grada jer će je zaustaviti kanali - izjavio je Mićić za RTRS.

U Maglaju dvije žene poginule
Dnevni Avaz je objavio da su dvije žene smrtno stradale u Maglaju. U gradu nema struje i pitke vode, a prekinute su i telefonske veze.
Reporterka lista je izvijestila da Dom zdravlja nije u funkciji, te da bolesne i povrijeđene prebacuju u džamiju u mjestu Misurići. Tamo im pomažu liječnici i medicinsko osoblje iz Tešnja.

U Bijeljini i Zavidovićima se stanje smiruje
U Bijeljini trenutačno traje evakuacija građana samo za hitne slučajeve, a mjestimično dolazi do prelijevanja vode preko nasipa u Rači.
Unatoč tome, situacija se tamo ipak smiruje jer je rijeka prestala rasti jučerašnjim intenzitetom. Bolje je i u Zavidovićima jer se voda povukla s ulica, no problem ostaju klizišta.

izvor: 24sata.hr