U korizmenom vremenu posta riba je najtraženija namirnica

riba, plava riba, Valentinovo, nemrs, Mostar, korizma, riba, recepti, brzi recepti, jeftina namirnica, riba, čišćenje, japanska metoda

Posebno na Čistu srijedu i petkom u cijelom Brotnju najveća potražnja je za svježom, ali i smrznutom ribom. Svježu ribu u Čitluku prodaju privatni uzgajivači iz čitlučke i susjednih općina, a svakodnevno se svježa riba može nabaviti i u ribarnici "Vasilj" u Međugorju, koju je njezina vlasnica Macuka Vasilj dobro opskrbila svim vrstama slatkovodnih i morskih riba te ostalim plodovima mora.

Već nekoliko godina Macuka svježu ribu petkom prodaje i u jednoj prostoriji bivše Robne kuće u središtu Čitluka. Budući da su cijene svih vrsta ribe u ribarnici "Vasilj" kupcima pristupačne te gotovo iste kao i lani, vlasnica ribarnice ističe kako je, unatoč krizi, zadovoljna prodajom ribe prvog dana korizme te da se nada kako će tako biti i ubuduće.

Od nje smo doznali da se u ribarnici "Vasilj" svježa neočišćena pastrva prodaje po 8 KM po kilogramu, očišćena pastrva po 10 KM, šaran po 10, mol, ovisno o veličini, od 10 do 17 KM, srdela 7 KM, lubin po 15,40 KM, orada 15,80 KM, lignje, ovisno o veličini, od 12 do 30 KM, losos 24 KM, kozice 24 KM, škarpina 60 KM, šampijer 55 KM, zubatac 50, bakalar 60 KM za kilogram itd.

Istodobno, smrznuta riba u toj ribarnici prodaje se po nižim, još pristupačnijim cijenama. Na čitlučkoj zelenoj tržnici hercegovački uzgajivači ribe svježe šarane kupcima nude po 12 KM, a svježu pastrvu po 10 KM za kilogram. U trgovačkim centrima petkom se prodaju svježi kako očišćeni, tako i neočišćeni pastrva, šaran, lubin i orada, a također je velik izbor i smrznute ribe kojoj su cijene nešto niže pa će se i ona ovih dana dobro prodavati.