U Konjicu se gubi bitka s požarima, gasitelji jedva spašavali živu glavu

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogasce Općine Konjic Husein Hodžić, u izjavi za agenciju Anadolija prije nepunih pola sata, rekao da se situacija na požarištu iznad Boračkog jezera pogoršala.

"Do prije 2-3 sata (do podneva, op.a.) kontrolirali smo situaciju kada je u pitanju požar u rejonu Boračkog jezera, na području Konjica. Međutim, ne znamo ni mi kako, ali požar nam je došao s leđa, tako da su nam bili ugroženi i ljudi i oprema, i jedva smo spasili živu glavu ", kazao je Hodžić.

Prema njegovim riječima, požar se na jednom dijelu teritorija na kojem su se nalazili vatrogasci i pripadnici civilne zaštite, probio i oni ga više ne mogu kontrolirati. Hoiždić je kazao kako se taj požar proširio i da "stanje nije dobro".
"Očekujemo da svake minute dođe helikopter Oružanih snaga BiH, ali vjerojatno da to neće biti dovoljno", istakao je Hodžić.

Na upit jesu li upoznati s informacijom da su nadležni organi BiH zatražili pomoć od Turske za gašenje požara, kao i da su ztražila da helikopter Rusije ostane na terenu, on je dodao da bi ekipama angažiranim na gašenju "dobro došla još neka vrsta pomoći" .

"Dodatan problem nam i dalje stvaraju nepristupačni i strmi tereni, gusta borova i bukova šuma, tako da je u ovim uvjetima vrlo teško gasiti i kontrolirati požar", istakao je Hodžić i dodao: "Sinoć smo svi bili optimisti ..."

Hozdić je objasnio kako su gasitelja sinoć pomislili kako su završili s tim požarom, da ga imaju pod kontrolom, ali "nažalost, vjetar i veoma visoke temperature tijekom današnjeg dana su pokvarili tu situaciju".

"Naselja još uvijek nisu ugrožena, jer se radi o brdskim terenima io šumi, ali postoji mogućnost da se požar prenese i na drugu stranu brda i da se još više proširiti", kazao je u izjavi za agenciju Anadolija Husein Hodžić.