U Hercegovini i srednjoj Bosni uhićeno više službenika GP i UNO BiH

Crveni križ Mostar i Granična policija BiH

... naziva ‘Tref 2′ usmjerenu protiv krijumčarenja akciznih roba i korupcije. Na području Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Srednjobosanske županije izvršeni su pretresi na 12 lokacija, a slobode je lišeno 12 osoba.

"Akcija Tref 2 je najnoviji primjer izuzetno dobre suradnje Granične policije BiH sa Tužiteljstvom BiH, Sudom BiH i OSA-om u cilju sprječavanja svih vrsta prekograničnog kriminala i korupcije. Posebno bih se zahvalio i čestitao na realizaciji policijskim službenicima Granične policije BiH koji su predano radili ovu akciju duže vremensko razdoblje", istaknuo je direktor Granične policije BiH, Zoran Galić.

Za dio lišenih slobode postoji osnova sumnje da su u cilju sticanja protupravne imovinske koristi u proteklom razdoblju počinili kazneno djelo ‘udruživanje radi vršenja kaznenih djela', a u vezi sa krijumčarenjem većih količina rezanog duhana iz Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, kao i nedozvoljenim prometom akciznih roba na teritorij Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišena dva carinska službenika Uprave za neizravno oporezivanje BiH raspoređena na carinski referat Orahovlje: Dobroslav Prlić i Domagoj Jukić,, kao i državljanin Republike Hrvatske, T. P., te tri bh. državljanina A. M., I. D. i Z. K. sa područja Posušja, Viteza i Kreševa.

Slobode su lišena i četiri policijska službenika Granične policije BiH iz Postrojbe granične policije Doljani: Miroslav Vučić , Ivan Vukšić , Armin Torlo i Ahmet Čevra, za koje postoje osnove sumnje da su počinili koruptivna kaznena djela u vezi sa krijumčarenjem, a za dvojicu od njih i za kaznena djela ‘odavanje tajnih podataka' i ‘krijumčarenje'.

Tijekom akcije lišeni su slobode i bh. državljani: S. B. i D. Š. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo ‘organiziranje grupe ljudi radi rasturanja neocarinjene robe' u vezi sa krijumčarenjem i ilegalnom preprodajom većih količina morske ribe iz R. Hrvatske u BiH, navedeno je iz Ureda za informiranje GP BiH, a prenose agencije.