U Goraždu obilježena godišnjica stradanja Drinskih mučenica

goražde, godišnjica stradanja, drinske mučenice

 U Goraždu je danas obilježena godišnjica stradanja pet časnih sestara, blaženih Drinskih mučenica. Časne sestre su 15. studenog 1941. godine skočile s prozora današnje OŠ “Husein ef. Đozo” u smrt, koju su svjesno izabrale umjesto gubitka časti i poniženja koje si im spremali pripadnici četničkog pokreta.

Uz godišnjicu stradanja, brojni hodočasnici i službenici položili su cvijeće na spomen-obilježje izgrađeno na mjestu stradanja časnih sestara te uputili molitvu, dok je misu u kapeli Sveti Dominik predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Katolici iz Mostara, Viteza, Novog Travnika, Dubrovnika i drugih gradova, zajedno s biskupima i časnim sestrama, izmolili su Litanije, u čast blaženim Drinskim mučenicama.

"Za nas vjernike ovaj dan znači sjećanje na njihovo herojsko svjedočenje vlastite vjere i moralnih vrednota s kojima su živjele, sjećanje na taj primjer sa željom da i mi još živući katolici u svojim životima nasljeđujemo primjere Drinskih mučenica, ali i svih drugih svetaca u onome što se zove vjera i služenje ljudima. Sjećanje na njih je i poticaj da se zlo koje se nažalost u svijetu dešava nikome više i nigdje ne dogodi", kazao je vojni biskup u BiH Tomo Vukšić.

Kardinal Vinko Puljić naglasio je važnost obilježavanja ovakvih mjesta.

"Sestre su  na današnji dan 1941. spašavajući dostojanstvo skočile kroz prozor i ubijene su mučenički i bačene u rijeku Drinu, zato ih zovemo Drinske mučenice. Tim povodom htio bih da u nama uvijek poraste jedno dužno poštovanje svim žrtvama koje su stradale, da poštujući žrtve znamo vrednovati život. Vrednujući život, onda ćemo izbjeći sve što šteti životu, agresivnost, mržnja i isključivost", poručio je kardinal Puljić.

Dodao je da je od gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića dobio čvrsta obećanja o izdavanju dozvole za gradnju katoličke crkve u Goraždu, posvećene časnim sestrama.

"Ja se radujem, a još više ću se radovati kad se to ostvari. Čim se dobije zeleno svijetlo pokrenut ćemo naše skromne mogućnosti, sami vidite da ljudi dolaze i žele ovdje na neki način vredovati Drinske mučenice, a time zapravo grad Goražde dobiva svoje značenje", kazao je kardinal Puljić.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović potvrdio je da bi dozvola za gradnju trebala biti izdata početkom naredne godine.

"Gradsko vijeće je usvojilo regulacijski plan kojim je predviđena gradnja crkve 150 metara vazdušne linije odavde, u blizini  zgrade vlade kantona. Procedure su završene i oko imovinsko pravnih odnosa, i krajem veljače bi službeno izdali građevinsku dozvolu ", kazao je Ramović.

Poštovanje časnim sestrima, ali i svim žrtvama stradalim u ovom razdoblju , iskazali su i premijerka Aida Obuća i ministri BPK Goražde te predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Pet redovnica je oteto u decembru 1941. kada su u samostan Marijin dom na Palama upali četnici. Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći. Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarnu u Goraždu. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu sa namjerom da ih siluju one su skočile sa prozora. Njihova tijela potom su bačena u rijeku Drinu.

Spomen-obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. rujna 2011. godine. Od tada, mjesto njihovog stradanja u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta.