U Federaciji BiH žene rađaju i u 49. godini

beba

... alarmantan podatak, piše Večernji list BiH.

Stopa općeg fertiliteta (plodnosti) predstavlja broj živorođene djece na 1000 žena reproduktivne dobi, i kontinuirano se smanjuje, pa je u 2014. godini iznosila samo 1,2.

U razdoblju od 2010. do 2014. godine uočljivo je smanjenje broja poroda i pomicanje dobne granice rodilja prema starijim podskupinama, upozorava se u izvješću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pod nazivom "Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji Bosne i Hercegovine".

Porod prije 15

U istom dokumentu navodi se kako je u 2014. godini najviše poroda (34,1%) bilo u skupini rodilja dobi od 25 do 29 godina, potom u skupini dobi od 30 do 34 godine (28,8%). "Ovo upućuje na to da prosječna dob rodilja prelazi optimalnu granicu od 25 godina života", navodi se u dokumentu "Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji Bosne i Hercegovine". Alarmantan je podatak i da se na prostoru Federacije BiH bilježe porodi prije napunjene petnaeste godine života. Kako se navodi u spomenutom dokumentu, u godini dana zabilježena su tri ovakva slučaja.

U ovom bh. entitetu bilježe se i primjeri druge vrste krajnosti. Tako su u istoj godini zabilježena i dva poroda majki starijih od 49 godina. "Udio rođenih od majki mlađih od 20 godina u 2014. godini iznosi 3,4% i malo je niži nego prethodnih godina, dok je udio rođenih od majki starijih od 35 godina u blagom porastu i u 2014. godini iznosio je 14,3%", stoji u spomenutom dokumentu.

Zaštita zdravlja

Ističe se kako su, zahvaljujući dobro razvijenoj zaštiti zdravlja žena, gotovo svi porodi (99,98%) obavljeni uz stručnu pomoć, pa je maternalna smrtnost godinama na razini sporadičnih slučajeva. "U 2014. godini među ženama nije bilo smrtnih slučajeva vezanih uz trudnoću, porod i razdoblje poslije poroda. Dobra antenatalna zaštita, koja podrazumijeva odgovarajući broj pregleda u trudnoći, doprinosi prevenciji nepovoljnih ishoda", ističe se u spomenutom dokumentu. Nadalje se navodi kako je u ovoj godini registrirano 19.439 porođaja na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine. "Carskim rezom obavljeno je 24,3% porođaja (4730) čime se nastavlja trend povećanja broja poroda na ovaj način i odstupa od 10 do 15%, koliko preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Stopa poroda carskim rezom je u porastu, ima vrijednost od 241,9/1000 živorođenih i slična je prosjeku zemalja europske regije (252,6/1000 živorođenih)", stoji u dokumentu "Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji Bosne i Hercegovine".