U BiH za pušenje na javnim mjestima kazna do 15.000 KM

BIH, pušenje, kazne
Zakon o zabrani pušenja priprema Ministarstvo zdravstva FBiH u suradnji sa županijskim ministarstvima, zavodima za javno zdravstvo i udrugom "Progresivni razvoj organizacija i individua" (PROI). Zakon će biti usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i smjernicama Europske unije, piše današnji Večernji list. Inače, po broju ispušenih cigareta, BiH je na desetom mjestu u svijetu. Posljednje analize pokazale su kako 40 posto bh. građana puši. Samo jedan pušač tijekom godine u prosjeku potroši 2278 cigareta, a godišnje više od 8000 ljudi izgubi život zbog korištenja duhanskih proizvoda.

Broj mladih između 13 i 15 godina na koji su svakodnevno izloženi pasivnom pušenju doseže do 77,3 posto. Pušenje u BiH dopušteno je u većini ugostiteljskih objekata, a mali broj njih ima odvojene prostore za pušače, a oni u kojima je zabranjeno pušenje rijetki su. U Republici Srpskoj situacija je nešto drugačija, Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite je 2004. godine donijelo set zakona zabrane pušenja na javnim mjestima, Zakon o zabrani prodaje duhana mlađima od 18 godina i Zakon o zabrani reklamiranja duhana preko sredstva javnog informiranja, piše današnje izdanje Večernjaka. Unatoč određenoj zakonskoj regulativi i visokim kaznama do 15.000 KM, mnogi puše na javnim mjestima, a sankcija gotovo da i nema. Tako je zdravstvena inspekcija Gradsje uprave Grada Banja Luka u 2015. godini i do sada u 2016. godini izvršila 253 kontrole zabrane pušenja na javnim mjestima, no izdala je samo tri kazne u iznosu od 3.000 KM. Dvije kazne izrečene su u ugostiteljskim objekrima, a teća u objektu za njegu i uljepšavanje lica i tijela.

Pitanje je kako su u 15 mjeseci izrečene samo tri kazne kada je jasno da većina ugostiteljskih objekata nema odvojen prostor za pušače, a prema podacima, veliki broj bh. stanovnika konzumira duhan. PRoblem nije u donošenju zakona, nego u njegovoj promjeni, teško se može utjecati na svijest ljudi. Prema trenutačnoj zakonskoj regulativi u FBiH, pušenje je zabranjeno u odgojno-obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim ustanovama.