U BiH svake godine sve manje prvašića: Za kratko vrijeme nestalo 40 razreda

ucionica

... od 40 razreda prvašića. Kako piše Blic.rs, u prvi razred osnovne škole u RS-u stalno se, od školske 2015/16. godine, upisuje manje učenika. Tako je u jesen 2015. godine u školu krenulo 10.660 prvašića, dok je ove godine upisano čak 1.060 učenika manje.

Prošle godine, prvi put je bilo manje od 10.000 učenika prvašića u školama RS-a. Demografi kažu da je takav odnos podataka zabrinjavajući, ali i realan, jer je posljedica dugogodišnjeg trenda smanjenja broja rođenih u RS. - Prošle godine imali smo 9.339 rođenih, što znači da bi za nekoliko godina trebali imati toliko prvašića, a to je manje nego sada.

S druge strane, podatak da je ove godine upisano 9.600 novih učenika je dobar, jer smo imali otprilike toliko i rođene dece u generaciji koja sada kreće u školu. To pokazuje da nije bilo velikog osipanja djece zbog migracija, što je pozitivno iznenađenje - kaže demograf Stevo Pašalić.

- Prošla su vremena kada smo imali po 14-15 tisuća rođenih godišnje - kaže Pašalić, ističući da je više rađanja bilo i u vrijeme rata. Po podacima Ministarstva prosvete i kulture RS, ove godine je u prvi razred osnovne škole upisano 9.600 učenika. U čak 77 područnih odjela nije upisan nijedan učenik za novu školsku godinu.