U BiH se toči peti najskuplji spremnik za gorivo u Europi

Gorivo, poskupljenje, Gorivo, benzin, benzinska pumpa, Gorivo, cijene nafte , cijene, nafta, benzin, benzinska postaja, poskupljenje goriva, Gorivo, Stop rast cijena goriva, potrošnja goriva, Gorivo, loše gorivo, Gorivo, cijene, BIH, Gorivo, Gorivo, Gorivo, cijene goriva, automobil, Gorivo, BIH, Gorivo, dizel, benzinska postaja, benzin, inflacija, Gorivo, benzin, Bosna i Hercegovina, akcize
Arhiva
Ako se uzme u obzir da na svjetskom tržištu cijene znatno sporije rastu, jasno je zašto su građani nezadovoljni velikim rastom cijena na benzinskim crpkama.
Nizak standard

Tim povodom Udruga "Naftni komitet u BiH" jučer je u Sarajevu na prezentaciji pod nazivom "Pričajmo o nafti" detaljno prikazala na koji se način formiraju cijene i koji su svjetski trendovi u ovoj oblasti, piše Dnevni avaz.

Između ostalog, iznesen je i podatak da, unatoč tome što su naši PDV (17 %) i trošarine (0,38 %) najniži u Europi, mi u odnosu na prosječnu plaću imamo peti najskuplji spremnik na Starom kontinentu, piše Dnevni avaz.

Naime, samo porezi po litru benzina iznose 0,55 eura, a da se ne govori i o drugim nametima. Kako je prosječna plaća u BiH u rujnu iznosila je 877 KM, u Udruzi su izračunali da bh. građani plaćaju peti najskuplji spremnik u Europi.

Po tom parametru, skuplji spremnik od nas plaćaju u Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu.

Predstavnici Udruge istaknuli su da je jedan od najvećih problema siva ekonomija u sektoru naftnih derivata.

Pojedine crpke izravno kradu od kupaca tako što prilikom točenja goriva pokazuju veći protok od stvarnog. Ima tu i rada na crno, točenja lož-ulja, pogotovo u Distriktu Brčko, a nešto manje u RS, rekla je Tatjana Perić, generalna tajnica Udruge.

U BiH trenutno rade 1.164 benzinske crpke, pa je naša zemlja u odnosu na broj vozila među vodećim u Europi. Statistika kaže da jedna crpka opskrbljuje 877 vozila. Zanimljivo, baš kolika nam je i prosječna plaća.
Markiranje goriva

Predsjednik Udruge Srđan Pešević rekao je da se tržište u BiH uređuje, ali da smo daleko čak i od zemalja u regiji.

U Srbiji se, na primjer, primjenjuje koncept markiranja goriva, što je dovelo do rasta tržišta u prvoj godini od 18 %. Uvođenje markiranja goriva na razini BiH dovelo bi do povećanja prihoda od trošarina za državu, a ne bi štetilo krajnjem potrošaču, jer bi imali kvalitetno gorivo po istoj cijeni, kazao je Pešević.
Poremećaji na tržištu

Kada je riječ o cijeni goriva u BiH u sljedećem razdoblju, Pešević smatra da će ona padati. No, s obzirom na to da se radi o osjetljivom području, nije mogao govoriti o dugotrajnijem razdoblju, jer se stanje u pogledu cijena lako može promijeniti.

Na cijenu goriva, osim cijene barela nafte, znatno utječu poremećaji na tržištu i konkurencija. Cijena barela je bitna, ali nije ključni faktor, istaknuo je Pešević.