U BiH se očekuje poskupljenje goriva

Gorivo, brnzin, nafta, benziska pumpa, benzin, Federacija BIH, poskupljenje, Livno, pljačka, crpka, gorio, benzin, Gorivo, Hrvatska zemlja, poskupljenje, Gorivo, poskupljenje, FBIH, Gorivo, cijena, poskupljenje, Gorivo, potrošnja goriva, blokada, prijevoznici bih, BIH, prijetnja, Gorivo, akcize, Gorivo, nafta, Gorivo, cijene, FBIH, Gorivo, inspektori, Gorivo, cijene, poskupljenje goriva, poskupljenje, uvoz automobila, dizel vozila, dizel, Gorivo, Crna Gora zemlja, Bosna i Hercegovina, cijene
Kako objašnjavaju, prema preliminarnom izvješću UIO bruto naplata je povećana za 28,1 milijuna KM, što predstavlja povećanje od 5,7 posto u odnosu na ožujak 2015., dok je neto naplata porasla za 6,9 posto. Ali, najveći razlog za to, kako navode, jeste drastično povećanje uvoza nafte i derivata.

Analizirajući dalje, navode da su najveći efekti u prvom kvartalu ostvareni na PDV-u (+40,5 milijuna KM) te na akcizama i cestarinama (+21,6 milijuna KM). Tri četvrtine efekata rasta prihoda od akciza i cestarine odnose se na oporezivanje derivata nafte.

- Uzrok tome je enorman rast akciza na uvozne derivate nafte u ožujku 2016. od 55,7 posto. Može se pretpostaviti da je uzrok tome stvaranje zaliha derivata nafte zbog najave rasta cijena na svjetskom tržištu u narednim mjesecima - objašnjavaju iz OMA-e.

Efekti naplate poreza na derivate u prvom kvartalu 2016. još su veći ako se uzme u obzir vrlo visoka osnovica za poređenje u prvom kvartalu 2015.

- Promjene u strukturi prihoda od akciza navode na dva zaključka: da su efekti nove politike oporezivanja rezanog duhana (u primjeni od 1. kolovoza. 2014.) skoro u potpunosti iscrpljeni te da porezi na derivate nafte postaju sve značajniji za naplatu prihoda od indirektnih poreza i financiranje vlada u BiH - zaključuju iz OMA-e.

Stručnjaci UIOBiH skreću pažnju i na pozitivan trend prihoda od akciza i cestarine u kontinuitetu od drugog kvartala 2013. godine. Uvođenje cestarine i akciza glavni su generator gradnje autoceste na Koridoru 5C.