U BiH sada nepismenih više nego prije rata

nepismenost, nepismenost, pismenost

Rezultati popisa stanovništva u BiH koji je proveden još 2013. godine o stanju u toj oblasti još nisu dostupni. Prema najavma mogli bi biti objavljeni tijekom godine.

Više nego prije

Prema popisu iz 1991. godine, u BiH je bilo 367.733 ili 9,9 posto nepismenih. Među njima je bilo pet puta više žena nego muškaraca. Prema neslužbenim podacima, koji su dobiveni na osnovi procjene, u BiH ima 15 posto nepismenog stanovništva. To je za šest posto više nego prije rata što je alarmantan podatak. Podatak se odnosi na najosnovniju pismenost, odnosno na pisanje ili čitanje svih slova ćirilice ili latinice. Kad je u pitanju tzv. funkcionalna pismenost, koja podrazumijeva završenu osnovnu školu ili osnovno poznavanje i primjenu pravopisa i gramatike, stanje je još alarmantnije. Taj kriterij ne ispunjava trećina stanovnika bosanskohercegovačkih gradova, kao i nevjerojatnih 70 posto stanovništva u seoskim sredinama. Ti ljudi znaju pisati, ali nisu u stanju svojim riječima sročiti i napisati najosnovniji smislen tekst. Međutim, krajem prošle godine Agencija za statistiku objavila je da nepismenih u BiH ima samo 0,9 posto u odnosu na ukupni broj stanovnika. S obzirom na to da je smanjenje nepismenih s 15 posto na razinu ispod jedan posto nemoguća misija, tim prije što u međuvremenu u BiH nije bilo nikakve kampanje opismenjavanja stanovništva, očigledno je da netko ne govori istinu, UNESCO ili Agencija za statistiku.

Različiti podaci

Misija OESS-a je prije dvije godine priopćila da je skoro 48 posto žena i 25 posto muškaraca u seoskim područjima BiH nepismeno i nema završeno osnovno obrazovanje, dok je u urbanim sredinama bez završene osnovne škole 7,8 posto muškaraca i 22,25 posto ženske populacije.

Večernji list