U BiH prijeti opasnost od 3.000 potencijalnih terorista, većina su bh. državljani

teroristički napad, terorizam, teroristički napad, teroristi, teroristički napad, terorizam, bombaški napadi, Bugojno, teroristički napad, Bugojno, Bugojno, teroristički napad, vehabije, Bugojno, teroristički napad, teroristički napad, Bugojno, Bugojno, eksploziv, Sipa, terorizam, Bugojno, napad
...tri do četiri posto stranaca. Ostali su državljani BiH. Izuzetno su dobro opremljeni. Mnogo bolje nego bh. policija. Većina njih već nekoliko godina je u policijskim registrima.

Ali, policija im ne može ništa dok ne počine teroristički akt kao u Bugojnu ili neko drugo djelo slične težine. Sve dok političari ne donesu adekvatne zakone. Ili ne promijene postojeć piše slobodna dalmacija.

Ovako bi ukratko izgledali zaključci direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Almira Džuve izneseni na sjednici povjerenstva u svezi s napadom na Policijsku postaju u Bugojnu, koje prenose bh. mediji.

U informaciji koju je dostavila OSA se, među ostalim, navodi kako osumnjičeni za teroristički akt u Bugojnu Haris Čaušević i Naser Palislamović, prema podacima Agencije,  pripadaju radikalnim skupinama selefija u BiH, koje podupiru i propagiraju tekfir ideologiju.

Direktor Džuvo je naveo kako je to društveni problem te da se cijelo društvo, uključujući i vjerske zajednice, mora ozbiljno posvetiti tomu.     

- Ovdje je samo problem da li se mi želimo odrediti i boriti se protiv ovoga ili ne. Da li postoji društvena svijest da priznamo i kažemo ovo je jedna pojava koja nije nikada bila u ovome društvu. Moramo se početi boriti protiv toga - kroz obrazovanje i edukaciju djece, kroz vjerske ustanove koje se trebaju odrediti i reći ovo nije ono što pripada nama, rekao je direktor OSA-e.  

Po njegovim navodima jedan od najraširenijih metoda selefija u privlačenju i vrbovanju novih sljedbenika je „pružanje pomoći“ djeci i omladini – davanje mjesečne financijske pomoći, poklona, besplatnih tečajeva stranih jezika, naravno uz uvjet prihvatanja islama na način kako ga selefije i prakticiraju.

Direktor Federalne uprave policije (FUP) Zlatko Miletić je naveo kako je došlo vrijeme da na konferenciju o borbi protiv terorizma budu pozvani i pripadnici selefijskog pokreta, te da se "proba prići tim ljudima".

- Nama nije cilj da razvijamo islamofobiju, a iz međunarodne zajednice ima ljudi koji upravo to hoće, rekao je Miletić.

Osim Džuve i Miletića, sjednici su nazočili i glavni tužitelj BiH Milorad Barašin, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, ministar unutarnjih poslova FBiH Muhidin Alić te direktor SIPA-e Mirko Lujić.

Suglasili su se kako je u BiH nužno donijeti nove i izmijeniti postojeće zakone, kao što su zakoni o borbi protiv terorizma, o oružju, o zaštiti tajnih podataka, o sprječavanju pranja novca...

Kako prenosi Dnevni avaz riječi glavnog tužitelja Milorada Barašina  pripadnici selefijskog pokreta ne priznaju institucije BiH, voze bez vozačkih dozvola, ne žele bh. osobne iskaznice.