U BiH ove godine neće biti ustavnih promjena

bih inzko, eu, Valentin Inzko, BIH, BIH, popis, BIH, BIH, BIH, BIH, BIH, Dayton, BIH, državljanstvo, BIH, BIH, Europska unija, BIH, drva, fakultet, zemlja, Balkan, bogataši, plaće, BIH, guzonja, BIH, proračun, luksuz, dubioza kolektiv, Nedjeljom u 2, BIH, Fotelja, direktor, BIH, Federacija BIH, dugovi, status, BIH, socijalni nemiri, Federacija BIH, Republika Srpska, Hrvati u BIH, županije, BIH, BIH, država za čovjeka, tužitelji, država, BIH, tužba, ministri, Vlada Federacije, vlada bih, BIH, BIH, nacionalnost, vlast, BIH, Politika, Novac, nato, siromaštvo, BIH, migracije, emigracija, azil, nezaposlenost, BIH, MMF, novac mmf, BIH, norveška, BIH, uvjeti, prodaja, MMF, BIH, poskupljenje, trošarine, građani BiH, BIH, Koridor Vc, BIH, život, BIH, Europska unija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je u subotu da zbog izborne godine i političkoga zastoja u toj zemlji do kraja 2010. godine neće biti moguće provesti ustavne promjene niti će međunarodna zajednica odlučivati o zatvaranju Ureda Visokog predstavnika (OHR).

"Došlo je do zastoja u napretku Bosne i Hercegovine prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji, a zaustavili su ga politički čelnici koji nisu usvojili ili proveli reforme na koje su se ranije obavezali", rekao je Inzko u Sarajevu na predavanju studentima Fakulteta političkih znanosti, prenosi Federalna televizija (FTV).

Inzko je dodao kako ne vjeruje da će doći do promjene sadašnjeg statusa Ureda Visokog međunarodnog predstavnika i njegove transformacije u Ured posebnog predstavnika Europske unije u BiH.

Kako bi do toga došlo potrebno je ispuniti pet uvjeta i dva cilja među kojima je i raspodjela državne imovine. Vlasti Republike Srpske protive se prijedlogu da imovina bude u vlasništvu države te da se dodjeljuje entitetima i županijama. RS inzisitira da vlasnici državne imovine budu samo entiteti.

Inzko je također rekao kako su mu u razgovoru pojedini političari posljednjih dana iskazali spremnost provesti Odluku suda u Strasbourgu koja omogućava predstavnicima manjina, a ne samo triju konstitutivnih naroda, da se kandidiraju za člana predsjedništva BiH te da imaju zastupnike u gornjem domu Parlamentarne skupštine BiH.

(hina)