U BiH oprano 20 milijuna KM

Tužiteljstvo BiH, Hidajet Trako, Sipa, uhićenje, akcija sipe, Gradiška, prijedor, carinska prijevara, uhićenja, Sipa, pranje novca, BIH, Sipa, crna kronika, kriminal, Sipa, framko, Sipa, istraživanje, Sipa, uhićenje, Sipa, Sipa, ratni zločini, ratni zločin, Sipa, uhićenja, Sipa, uhićenje, Sipa, HVO, Sipa, uhićenja, uhićenje, Lištica, Sipa, uhićenja, Sipa, Mostar, uhićenje, Sipa, akcija
Ova informacija potvrđena je "Dnevnom avazu" u Financijsko-obavještajnom odjelu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ukupno 40 osoba i 13 firmi osumnjičeni su da su oprali ovaj novac.

- U 2013. i od početka 2014. nadležnim tužiteljstvima podneseno je devet izvještaja o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima u kojima su prijavljena kaznena djela pranja novca - kazala je "Avazu" glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Financijsko-obavještajni odjel SIPA-e također je privremeno obustavio transakcije u četiri slučaja, u ukupnom iznosu od oko tri milijuna KM.

- Uočeno je da imovinska korist u velikom obimu potiče iz kaznenih djela porezne utaje, koruptivnih kaznenih djela i prometa opojnih droga u vezi s organiziranim kriminalom - dodala je Jozić.

Novac koji je stečen izvršenjem kaznenog djela na razne načine se ubacuje u legalne tokove, koji su se u BiH godinama mijenjali.