U BiH nema mjesta za kriminalce, vlasti grade supermoderan zatvor vrijedan čak 40 milijuna eura

...ustanova u BiH, od kojih je većina izgrađena još prije Drugog svjetskog rata a niti jedan ne zadovoljava potrebne sigurnosne standarde.
Vlasti Bosne i Hercegovine ove će godine početi graditi supermoderni zatvor za osuđene za najteža kaznena djela, a cijeli projekt stajat će gotovo 40 milijuna eura, potvrdilo je u četvrtak Ministarstvo pravosuđa BiH.

U priopćenju dostavljenom medijima navodi se kako je ranije planirana gradnja zatvora po znatno skromnijem i jefitnijem projektu, no od njega se moralo odustati jer 'nije zadovoljavao europske standarde'.

- U izgradnju potpuno novog projekta vrijednog 77 milijuna konvertibilnih maraka (39,3 milijuna eura) sada su uključeni troškovi izgradnje pristupne ceste, izgradnja sigurnosnih sustava visoke razine, normalizacije zatvorskog života, pojačanih mjera energetske efikasnosti kao i drugi troškovi koji su nužni za izgradnju objekta visoke sigurnosti - stoji u priopćenju.

Ranije planirani zatvor, koji bi se gradio u okolici Sarajeva, trebao je stajati nešto više od 15 milijuna eura, no iz Ministarstva pravosuđa tvrde kako je taj projekt morao biti odbačen jer nije zadovoljavao kriterije koje je postavila Razvojna banka Vijeća Europe koja je kreditor cijelog projekta.

Izgradnja novog zatvora visoke sigurnosti koji bi primao do 400 zatvorenika trebala bi, među ostalim, smanjiti prenapučenost postojećih zatvorskih ustanova u BiH, od kojih je većina izgrađena još prije Drugog svjetskog rata a niti jedan ne zadovoljava potrebne sigurnosne standarde.

Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta samo u Federaciji BiH gotovo tisuću pravomoćno osuđenih osoba je na slobodi i čeka slobodan krevet u nekom od 14 zatvora.

Kako bi barem djelomice riješili taj problem u FBiH su od 2012. godine omogućili da osuđeni na kazne zatvora do godinu dana borave u kućnom pritvoru uz nošenje elektronske narukvice.

Dnevni.hr