U BiH najviše prijavljenih Hrvata za povratak na područje Republike Srpske

...domova u sklopu regionalnog programa prijavio najveći broj Hrvata za područje Republike Srpske.
Prijave za povratak na područje BiH po pozivu koji će službeno biti okončan u subotu 31. kolovoza prijavilo se skoro 3.800 obitelji koje kao izbjeglice žive u Hrvatskoj. Najveći broj hrvatskih izbjeglica iz BiH prijavio se za obnovu domova u Republici Srpskoj, dok ih se oko 800 želi vratiti na područje Federacije BiH otkuda su prognani za vrijeme rata, rekao je ministar za pitanje izbjeglica BiH. Njegovom ministarstvu stiglo je ukupno nešto više od 6.700 zahtjeva za pomoć u rekonstrukciji obiteljskih domova radi povratka više od 20.000 osoba u BiH.

Ministar Damir Ljubić rekao je kako bi do kraja godine trebala početi obnova prvih porušenih obiteljskih domova u okviru ovoga programa.

"Implementacija bi trebala početi krajem godine čim se odaberu krajnji korisnici. Mi upravo razgovaramo s donatorima i Razvojnom bankom Vijeća Europe preko kojih ide implementacija sredstava. Nastojat ćemo to maksimalno ubrzati ali moramo imati na umu njihove standarde i procedure", rekao je Ljubić.

Dodao je da će se oko 1200 prijavljenih osoba koji neće moći biti obuhvaćeni sredstvima koje su obećale zemlje u susjedstvu, Europska unija, Sjedinjene države i drugi donatori pronaći drugi način potpore za obnovu domova.

Od planiranih 101 milijuna eura, koji su predviđeni za realizaciju programa u BiH, donatori su do sada izdvojili 80 milijuna.