FOTO/VIDEO  U BiH još uvijek postoje oni kojima smetaju nacionalna obilježja

BIH, Hrvati u BIH, zastave
Nedavno su mediji kritizirali čak i člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda zato što ističe - obilježje hrvatskog naroda!

TV KISS u emisiji „Tema tjedna" istražio je koliko Hrvati drže do svojih obilježja, i imaju li navedena osporavanja osnove. Predstojnica ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Tonka Krešić smatra da nema ništa sporno u isticanju hrvatskih obilježja u kabinetu:

„Pravno uporište za korištenje i isticanje zastave hrvatskog naroda nalazi se u samom Ustavu Bosne i Hercegovine. Temeljem toga, svaki od konstitutivnih naroda polaže pravo na simbole koje taj narod odabere kao sredstvo njihove prepoznatljivosti".

Posebno ističu činjenicu kako su u uredu hrvatskog člana Predsjedništva, Dragana Čovića, stalno postavljene tri zastave; zastava države BiH, zastava hrvatskog naroda u BiH te zastava Europske Unije.

No, situacija je potpuno drukčija za mostarca Marka Sesara. On već 13 godina trpi kritike zbog isticanja hrvatskog znakovlja na ulazu u Mostar. Kako Sesar navodi, samo tri mjeseca nakon postavljanja zastave stigao je prvi zahtjev za uklanjanjem.

Zanimljivo je, ističe, to što je zahtjev stigao od Malezijske skupine koja je djelovala pri UN-u, u BiH. Nedugo nakon njih identičan zahtjev uputili su mu Pakistanci.

Sesar zastave nikad nije sklonio unatoč mnogim prijetnjama. Dodao je kako ga najviše boli to što su mu u ratu svu imovinu uništili upravo oni pojedinci s kojima je, prije rata, usko surađivao.

Jedini mogući oblik suegzistiranja vidi u izreci: „Svoje poštivaj, a tuđe cijeni".

Borba za nacionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH traje već desetljećima. Teško je povjerovati da se nakon toliko godina borbe, nacionalno znakovlje smatra problematičnim ili provokativnim. Kakvu perspektivu ima hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ako je jedan Marko Sesar problem, a ne tek čovjek koji voli svoje!?

Pravo na nacionalni identitet, uključujući i pravo korištenja i isticanja nacionalnih obilježja, je ljudsko pravo zaštićeno ustavom i zakonom BiH kao i međunarodnim konvencijama kojih je BiH potpisnica.

Neki od simbola BH Hrvata su grbovi, zastave i ostalo znakovlje kojim se Hrvati koriste od dolaska na područje Bosne i Hercegovine do danas. Svi ti simboli su dio povijesnog nasljeđa hrvatskog naroda. Konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine.

Unatoč tomu, njihovo isticanje dovodi do osuda i napada na one koji ih ističu.