U BiH je nezapamćena najezda opasnih komaraca

Tigrasti komarac

Početak ovog ljeta je obilježen nezapamćenom najezdom komaraca, prvenstveno na poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine, konstatacija je Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Osim što su molestanti (napasnici) koji dosađuju ljudima i ometaju ih pri boravku u prirodi, radnim ili rekreativnim aktivnostima itd., poznato je da komarci mogu biti prijenosnici (vektori) niza uzročnika zaraznih bolesti, kao što su malarija, žuta groznica, groznica Zapadnog Nila, itd, kažu iz Zavoda za javno zdravstvo.

Budući da su u BiH već zabilježeni prvi slučajevi oboljelih od virusa Zapadnog Nila, od kojih je jedan i u Hercegovini, točnije u Trebinju, stanovništvu diljem BiH se savjetuje oprez.

Suzbijanje komaraca i zaštita od njihovog djelovanja imaju veliki javno-zdravstveni značaj te je potrebno provoditi i individualne mjere zaštite od komaraca. Federalni zavod za javno zdravstvo izdao je preporuku u kojoj stoji da se ako je moguće, izbjegava boravak na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore. Prilikom boravka na otvorenom potrebno je nositi odjeću dugih rukava i nogavica, te koristiti repelenate, sredstva koja odbijaju komarce, koji su u raznim oblicima (kreme, sprejevi). Nužno je pri upotrebi repelenata strogo slijediti upute proizvođača dotičnog sredstva, kao i opće upute za njihovu primjenu.

"Repelente primijeniti u vrijeme djelovanja komaraca odnosno od sumraka do zore. Sredstvo primijeniti na otkrivene dijelove tijela, izbjegavajući prekomjerno nanošenje.

Voditi računa da repelent ne dođe u kontakt sa sluznicama nosa, očiju, usta, a ako je u obliku spreja, ne rasprskavajte ga izravno na lice, rasprsnite ga na ruke i razmažite po licu'', stoji u preporuci Zavoda. U preporuci je navedeno kako djeca ne trebaju sama stavljati repelent, niti ga treba djeci nanositi na ruke i u blizinu očiju. Također, ne treba primjenjivati repelent na kožu izgorjelu od sunca, niti na oštećenu kožu.

Također, navedeno je kako je nakon nanošenja repelenta potrebno oprati ruke, te kako se preporučena doza repelenta ne smije prekoračiti. "Nakon povratka u zatvoreni prostor zaštićen od komaraca, oprati kožu vodom i sapunom. Da bi stambeni prostor bio zaštićen od ulaska komaraca, prozore i vrata zaštititi gustim mrežama", stoji u preporuci Zavoda.

Večernji list