U BiH došlo do napretka u tretmanu LGBT osoba

- Napredak u poštivanju prava LBGT osoba posebno je primjetan u protekloj godini u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini - izjavio je Feni Dušan Gamser povodom predstavljanja rezultata Barometra u Sarajevu.

U pogledu vladavine prava poseban nedostatak predstavlja nezavisnost sudstva, korupcija i spor napredak u poboljšanju ljudskih prava.

- BiH za susjednim zemljama zaostaje u rješavanju korupcije a iza koje je samo Albanija. Preveliki javni sektor u BiH daje prostor, koji antikorupcijska borba ne može pokriti čak i kada bi bila prisutna politička volja, koje za sada nema - ustvrdio je Gamser.

Pored vladavine prava Barometar u 30 europskih država mjeri stepen ekonomskih i političkih sloboda.

U svim zemljama Balkana ekonomske slobode stagniraju, a odnose se na slobodu u međunarodnoj trgovini, sigurnost vlasničkih i imovinskih prava, nivo javne potrošnje i poslovnu regulaciju.

- Nivo zaštite vlasničkih i imovinskih prava u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniiji je znatno niži u odnosu na zemlje zapadnog Balkana, jer sudski procesi dugo traju i ne postoji nezavisno i nepristrasno pravosuđe u odnosu na političke i ekonomske elite u navedenih zemljama - kazao je ekonomski analitičar Mihailo Gajić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi Reformska agenda, koja se provodi u BiH, bila implementirana do kraja došlo bi do povećanja nivoa ekonomskih sloboda, te stvorilo bolje privredno okruženje za poslovanje.

Radi toga, potrebno je da BiH radi na učlanjenju u Svjetsku trgovinsku organizaciju, što je jedan od uslova koje moraju ispuniti članice Evropske unije.