U Bad Sodenu sve je više i djece iz Hercegovine

Zračna luka Mostar
Nakon što je Hercegovac Mateo Petric relativno brzo pronašao posao u Norveškoj, povela se priča o brojnim odlascima u tuđinu "trbuhom za kruhom". Neka se hercegovačka sela i dalje prazne, a broj osnovaca je sve manji.

U općini Posušje, u Tribistovu su samo četiri osnovca, u Podbiloj i Zavelimu škole ne rade desetljeće. Iz Vinjana su otišle i obitelji s djecom pa se broj školaraca u tom kraju smanjio za četiri osnovca, potvrdile su učiteljice te škole koja je nekada bila prepuna osnovaca. Nekoliko se obitelji odlučilo za rad u tuđini iz samog grada Posušja. Zbog krize zatvaraju se i seoske farme i male trgovine, ljudi sve više ostaju bez posla pa ga bivši trgovci traže u Austriji i Njemačkoj.

Iz Bad Sodena pokraj Frankfurta stiže vijest kako je ove godine upisano 20-ero djece više kao početnika za učenje njemačkog jezika.

Mnogi odlaze zbog posla pa smo zabilježili kako je mladi sportski stručnjak s licencijom otišao raditi kao konobar u Njemačku. Odlaze vani i umirovljenici. Katica se s malom mirovinom zadužila pa nije mogla vratiti dug te se odlučila za rad na čuvanju kućnih ljubimaca u Njemačkoj. Jedna je baka iz Čitluka zaplakala kada joj je unuka s roditeljima krenula u tuđinu. Do posla se teško dolazi u svom kraju, a za život se mora osigurati zarada, pa je trenutačno za mnoge jedini izlaz i s nevoljom zaputiti se u tuđi svijet. Kao da se ponavljaju gastarbajterske godine.

vecernji.ba